Notícies

Dissabte  23.02.2008  16:13

L'Ajuntament de Sant Boi concedeix el títol de Fill Predilecte al darrer alcalde franquista

Men?ame
 

Amb els vots a favor del PSC, CiU i Cs el ple de l'Ajuntament de Sant Boi va aprovar en el ple del dilluns 18 de febrer, concedir el títol de Fill Predilecte de Sant Boi a Joan Martí, darrer alcalde de la dictadura franquista i primers anys de la transició. S'hi va oposar IC-V, i ERC s'ha abstés, igual que el PP. La moció ha estat impulsada per un grup de ciutadans, alguns d'ells membres destacats del PSC que van viure aquella època difícil.

En el ple de l'Ajuntament de Sant Boi d'aquest dilluns, 18 de febrer, s'ha aprovat una moció per concedir el títol de Fill Predilecte de Sant Boi a Joan Martí, àlies Xurit, darrer alcalde de la dictadura franquista. El període en què va estar al front de l'ajuntament va durar fins a les primeres eleccions democràtiques municipals, el 1979. La moció va arribar al ple recollint una campanya engegada per un grup de ciutadans santboians, alguns d'ells membres destacats del PSC que van viure aquella època. Aquesta campanya ha recollit firmes a favor de la concessió de diferents entitats i associacions santboianes, però moltes altres s'hi han negat.
Les motivacions per concedir el títol a Joan Martí són el paper polític en aquella època de transició i les qualitats personals. Han votat a favor el PSC, CiU i Ciudadanos. IC-V han votat en contra de la concessió, malgrat que estan a l'equip de govern. En canvi, ERC que està també al govern s'ha abstingut. El PP també ha optat per l'abstenció. El fet que fos alcalde durant la dictadura, succeint l'alcalde Gabarró, i no hi hagués cap pronunciament en contra del règim franquista posa en evidència les contradiccions del cas. També cal afegir que alguns membres de l'actual consistori van formar part d'entitats i organitzacions polítiques vinculades al règim. Caldrà veure si aquesta moció té sentit en clau santboiana, o s'estén més enllà. També hem de recordar que l'Ajuntament ha honorat altres alcaldes de l'època republicana, tots ja morts, i que van ser durament represaliats durant la dictadura feixista.