Els grans estats europeus reconeixeran l’estat de Kosovë

  • CiU, ERC, el Bloc, ICV i Unitat critiquen que el govern espanyol s'hi enroqui · Andorra s'esperarà abans de prendre una decisió

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.02.2008 - 17:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea no ha aconseguit consensuar una posició comuna sobre el reconeixement de l’estat de Kosovë, de manera que ha donat llibertat als seus membres. Així, França, la Gran Bretanya, Alemanya i Itàlia han anunciat que reconeixerien l’estat, mentre que només sis països europeus d’un total de vint-i-set s’hi oposen, entre ells, Espanya, Xipre i Grècia. D’altra banda, el president dels Estats Units, George Bush, ha dit avui a Tanzània que els kosovesos són independents.Ara cal esperar el reconeixement oficial nord-americà. Demà la Casa Blanca en farà una declaració.

Andorra s’espera a reconèixer Kosovë

El ministeri d’Afers Exteriors andorrà ha emès un comunicat en què diu que s’esperarà a reconèixer el nou estat a veure què fan els Estats Units i la majoria de països membres de la UE. La ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, està de viatge oficial fora del país i no emetrà cap més comunicat com a mínim fins dimecres, quan es reuneix el consell de ministres.

L’oficina del portaveu del govern andorrà explica que sospesaran amb més atenció el reconeixement de Kosovë quan rebin la confirmació oficial que el president francès i co-príncep andorrà, Nicolas Sarkozy, reconeix el país. Amb tot, si Espanya continua enrocat en la seva posició contrària, l’oficina diu que podria ajornar el reconeixement ‘sine die’.

Crítiques al govern espanyol

CiU, ERC i ICV han coincidit a criticar la decisió del govern espanyol de no reconèixer la independència de Kosovë. El líder de CiU, Artur Mas, ha subratllat que la majoria de països de la UE accepta el procés, i també ha afirmat que cal respectar la voluntat política d’un poble, expressada pel seu parlament. El portaveu d’ERC, Joan Ridao, ha remarcat que qualsevol nació de la UE pot aconseguir democràticament la independència. I ICV diu que Espanya s’ha alineat amb Rússia, Grècia i Xipre.

Per la seva banda, el secretari general del Bloc, Enric Morera, ha afirmat en declaracions a VilaWeb que la independència de Kosovë és una reacció a la pràctica de genocidi i militar del nacionalisme serbi. A més, no entén per què el govern espanyol s’oposa a un procés normal, al qual hi donen suport països com Alemanya, França i els Estats Units, i que ja han fet nacions com la txeca, l’eslovaca o la lituana.

Unitat per les Illes pensa que la posició del govern espanyol és preocupant tant per la democràcia com per la seguretat del país.

L’oposició del PSC

En canvi, el PSC ha donat suport a la posició del govern espanyol, que considera que la declaració d’independència és il·legal, perquè no compta amb una resolució de l’ONU. El ministre d’afers exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, fins i tot ha comparat la declaració de sobirania amb la invasió de l’Irac, que tampoc va tenir el vist-i-plau de les Nacions Unides.

Sèrbia i Rússia han criticat durament la declaració d’independència de Kosovë, ja que ha arribat sense que abans hi hagi hagut un acord entre les parts implicades. De fet, l’agència de notícies sèrbia Beta diu que el nou estat només comptarà amb el reconeixement d’Albània, l’Aràbia Saudita i el Paquistan.

La declaració de sobirania

La declaració d’independència de Kosovë la va fer ahir el parlament kosovès, per unanimitat. Aquesta unanimitat és molt significativa, perquè fins i tot els representants de la minoria sèrbia la van avalar. En la mateixa sessió es van aprovar, endemés, un paquet de lleis d’aplicació urgent i el nou símbol kosovès: una bandera de fons blau, amb la silueta del país i els estels que representen les ètnies del país: els albano-kosovars, els serbis, els bosnians, els gitanos, els turcs i els goranis.

Enllaços
Mitjans de comunicació kosovesos: Kosovapres, New Kosova Report, RTK, RTV21.
Mitjans de comunicació serbis: Politika | Blic (en anglès) | B92 (en anglès)
Spiegel: France, Germany and UK to Recognize Kosovo.
Mapa dels estats que han anunciat que reconeixeran el nou estat.
Vídeos de la BBC: Declaració d’independència del parlament kosovès.
Kosova, una mirada al cor dels Balcans. Exposició de la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives.
Podeu enviar una felicitació al president de Kosovë a través de la campanya de Criteria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any