Bellvís podria recuperar, a mig plaç, els búnquers de la guerra del 1936-39

  • Formarien part d'una ruta per explicar aquesta part de la història

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.02.2008 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’avanç de les tropes feixistes cap a Catalunya, durant la guerra del 1936-39, va fer que en diferents poblacions de Ponent es prenguessin mesures defensives.
Una d’aquestes fou Bellvís que va veure com a la banqueta del Canal d’Urgell, de la banda del poble, s’hi construïen cinc búnquers i un polvorí.
Una línia defensiva que, segons ha explicat a VilaWeb Mollerussa Francesc Fabregat, alcalde de Bellvís, no va arribar a entrar en funcionament.Les fortificacions van del camí de Sidamon, a la part sud-est del poble, fins al camí de Lleida també al sud, però en la part oest. Tot just fou l’orientació sud el que va fer que els búnquers no fossin operatius. I es que, segons Fabregat, es van construir tot pensant que l’avanç de les tropes feixistes arribarien de la part de Lleida. La realitat fou que el front es va trencar per la part de Balaguer i la invasió va tenir lloc per la part nord-oest.

L’estat actual dels búnquers, però, respon a uns altres fets. Segons va comentar Fabregat la situació econòmica que es va viure durant la postguerra va fer que alguns veïns piquessin el formigó per poder treure el ferro de l’estructura. Així, dels cinc habitacles, un només té els fonaments i la resta mantenen part de les parets. La única edificació que es conserva intacta és el polvorí.

La ruta dels búnquers

L’interès per recuperar aquesta part de la història, de fet hi ha un grup d’estudiosos locals que segueixen aquest tipus de fortificacions, va portar a dir a Francesc Fabregat, tot i remarcant que no hi ha res fet ni escrit, que es podria mirar de reconstruir alguns dels búnquers. Així es podria fer un recorregut que servís per explicar aquest període històric. També va destacar que, per tirar endavant aquesta iniciativa, caldria la intervenció de la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell ja que, com hem dit, els búnquers es troben en la banqueta del Canal. Fabregat no va donar dates i va dir que era una idea per desenvolupar a mig plaç, ja que formaria part de la reordenació de Bellvís, per la part sud, que ha començat amb la construcció de la rotonda d’accés a la població.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Bellvís i els Arcs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any