La Gran Bretanya es disculpa davant del Paquistan per la detenció dels presumptes fugitius vinculats al grup del Raval

  • El govern britànic acusa la policia espanyola i francesa de proveir-li informació falsa · Els detinguts a Londres després de l'operació del Raval eren pròxims al president Musharraf, fet que ha causat un conflicte diplomàtic

VilaWeb
Redacció
09.02.2008 - 11:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primer ministre paquistanès i home de confiança de l’actual president Musharraf, Chaudhry Shujat Hussain, ha revelat al diari The Guardian que el govern britànic s’ha disculpat formalment per haver detingut sis presumptes terroristes paquistanesos, que resulta que eren familiars i seguidors de Hussain, líder del partit governamental de la Lliga Musulmana del Paquistan (PML). A més, Hussain ha explicat que el Ministeri britànic d’Exteriors va acusar els serveis secrets espanyols i francesos de proveir-li informació falsa: deien que els sis paquistanesos formaven part de la suposada cèl·lula gihadista del Raval de Barcelona.L’operació equivocada de l’Scotland Yard

L’arrest dels sis paquistanesos a Londres va ser un autèntic despropòsit. Arran de l’avís fals dels serveis secrets espanyols i francesos, la policia britànica va desplegar un gran dispositiu per detenir-los a l’aeroport de Gatwick, provinents de Barcelona: una vintena de policies armats i de detectius de l’Scotland Yard els van arrestar només arribar, i els van portar a la comissaria de Sussex. Allà els van interrogar, els van fotografiar i els van registrar les empremtes dactilars. Durant l’interrogatori, la policia britànica els va demanar si donaven suport a la guerra de l’Irac i la d’Afganistan, qui creien que era l’autor de l’assassinat de l’ex-primera ministra Benazir Bhutto, o si donaven suport al president Musharraf i al partit governamental de la Llliga Musulmana del Paquistan o no.

Els sis paquistanesos també portaven un col·lecció de pel·lícules de Bollywood i Hollywood, i la policia britànica els va preguntar si eren guies d’entrenament de terroristes. També els van demanar si sabien fabricar explosius.

Com que l’Scotland Yard no aconseguia cap prova que els inculpés, els van traslladar a la comissaria de Paddington, això sí, encara emmanillats. Allà va arribar l’advocat dels detinguts, que va parlar amb la policia i, al cap de poc, l’Scotland Yard els va deixar en llibertat.

Un dels detinguts, Haaris Elahi, pensa que no és manera d’interrogar ciutadans innocents, i reconeix que han tingut sort de conèixer algú tan important com l’ex-primer ministre del Paquistan. ‘Què pot passar a la gent que no té ningú per ajudar-lo?’, es deamana Elahi.

La Comissió dels Drets Humans del Paquistan considera que la por al terrorisme està reduint les llibertats civils arreu.

Enllaços
The Guardian: ‘Terrorist’ group who turned out to be the president’s men.
Setmanari Directa: Scotland Yard va detenir i alliberar els ‘suïcides fugits’ de Barcelona (pdf).
VilaWeb TV: Entrevista amb Sebastià Salellas i Anàlisi del grup religiós Tabligh, per Dolors Bramon.
VilaWeb analitza la resolució del jutge de l’Audiència espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any