Unitat del sector del llibre al País Valencià contra la manca de suport del govern

VilaWeb
Redacció
08.02.2008 - 17:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sector del llibre del País Valencià ha dit prou i s’ha posat d’acord per consensuar un manifest on reclama que no es tornin a perdre més de 4.000.000 d’euros per falta de previsió en els pressuposts de la Generalitat. Això és el que ha succeït amb la partida del 2007 i el sector tem que es torni a produir el 2008. La manca de finançament coincideix amb les dades de l’índex de lectura, fetes públiques per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, que marquen un descens de dos punts al País Valencià.El manifest l’han signat: l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació de Distribuïdors de llibres de València, L’Associació de Bibliotecaris Valencians, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (secció del País Valencià) i l’Associació Professional d’Il·lustradors de València.

L’any 2006 el Ministeri de Cultura va establir un Pla extraordinari per adquirir fons bibliogràfics per a les biblioteques públiques. Els recursos es distribuïen per autonomies en funció del nombre d’habitants. En el cas del País Valencià la xifra que es destinava era de 2.222.071 euros. El ministeri exigia la signatura d’un conveni amb la conselleria de Cultura, on aquesta s’havia de comprometre a aportar una partida similar a la del ministeri. L’any 2006 el conveni es va signar in extremis. Però aquest 2007 la conselleria de cultura del govern valencià no ha aportat els diners i, en conseqüència, també s’han perdut els que havia pressupostat el ministeri. En total, més de quatre milions d’euros.

El sector està molt molest i viu un gran malestar, ja que el problema es podria multiplicar: els quatre milions d’euros pel 2008 també es podrien perdre, perquè la conselleria de Cultura no ha previst aquesta partida. Els pressupostos de la Generalitat Valenciana només contemplen dues partides que sumen 810.000 euros destinades a l’increment i a la renovació de les col·leccions bibliogràfiques de les biblioteques públiques,. La quantitat és insuficient per a equiparar el conveni amb el ministeri, que ha tornat a preveure’n més de dos milions.

En aquest sentit, el punt vuit del manifest és encara més escruixidor: ‘Que en el cas de mantenir-se aquesta situació, entre 2007 i 2008, els ciutadans valencians perdran 7.268.142 euros destinats a llibres per a les biblioteques. O el que és el mateix, no tindran accés a 572.295 llibres (a un preu mitjà de 12,70 euros).

Descreix l’índex de lectura al País Valencià

Coincidint amb aquest malestar, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya han donat a conèixer les dades de l’índex de lectura del 2007: al País Valencià, l’hàbit de lectura ha empitjorat en gairebé dos punts respecte del 2006 (any en què havia augmentat).

El manifest vincula aquestes dues dades, amb un primer punt on destaca: ‘Que la lectura és la porta d’accés a la informació, al coneixement i a la cultura. Que les biblioteques constitueixen el sistema organitzat d’accés a la lectura més important, i que de la seua renovació, extensió i enfortiment depén el benestar i el creixement de la nostra societat.’

El text acaba dient: ‘…els sotasignats demanem a les Administracions implicades que habiliten tots el recursos, econòmics i administratius, perquè puga signar-se i executar-se el conveni entre el Ministeri de Cultura i la Conselleria de Cultura i Esport per a l’increment de les col·leccions de les biblioteques públiques, corresponent a 2008, amb la seua dotació màxima de 4.444.142 euros, aportats solidàriament entre ambdues Administracions. Considerem que és una exigència legítima de tot el sector del llibre, per tal de defensar uns avantatges culturals que són en perill.’

Enllaços
Blocs relacionats: ‘Tirant al cap‘.
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any