El govern diu que no farà cas de la moció del parlament contra el TGV per Barcelona

  • El conseller Nadal afirma que no demanaran la paralització de les obres al govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.02.2008 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha afirmat que el govern català no demanarà a l’espanyol que paralitzi les obres del túnel del TGV pel centre de Barcelona, malgrat que el parlament ha aprovat avui una moció en què ho sol·licitava. La resolució l’han votada conjuntament CiU, ERC, el PP i Ciutadans, i s’hi han oposat el PSC i ICV. És la segona vegada que ERC deixa els seus socis de govern en minoria.La primera vegada que els republicans es van desmarcar del PSC, aquest cop juntament amb ICV, fou quan el Parlament va reprovar la ministra de Foment espanyola, Magdalena Álvarez. El portaveu del grup d’Esquerra, Joan Ridao, ha justificat el seu vot contra el traçat del TGV, per coherència: ha dit que ERC ja va votar a favor d’una moció contra el TGV a l’Ajuntament de Barcelona, i que era d’esperar que els republicans mantinguessin el seu criteri.

A més, Ridao ha subratllat que ERC és l’únic partit que és coherent en aquest afer, atès que l’actual recorregut del TGV el van aprovar CiU el PP i els alcaldes socialistes del Baix Llobregat. El dirigent republicà també ha recalcat que s’oposen al traçat actual perquè volen més seguretat pels veïns i també pel patrimoni.

Per la seva banda, el líder de CiU, Artur Mas, ha reclamat a Montilla que transmeti al govern espanyol el mandat del parlament d’ajornar les obres del TGV. ‘Si Montilla fa honor a la democràcia, el que ha de fer és ser conseqüent amb el mandat del parlament i exigir a Zapatero que aturi l’adjudicació’, ha dit.

L’intent de Montilla

El president Montilla es va reunir amb els dos màxims dirigents d’ERC, Carod-Rovira i Puigcercós, per convèncer-los de no deixar el PSC en minoria. A la reunió, també hi van assistir Joan Saura i els portaveus dels partits que donen suport al govern. Finalment, Montilla no va aconseguir cap compromís dels republicans.

Autorització judicial a les obres

L’Audiència espanyola va autoritzar, al final del mes passat, les obres del túnel del TGV pel centre de Barcelona. Tot amb tot, es va reservar el dret de suspendre les obres quan es presentés el projecte (fins ara no hi ha sinó un pre-projecte). Va argumentar que no tenia el dret de suspendre unes obres sobre la base d’un pre-projecte que no podia causar perjudicis irreparables. Això sí, va exigir a l’administració que la informés del projecte.

La Junta Constructora de la Sagrada Família havia sol·licitat la paralització cautelar del túnel, que passa a 1,75 metres del subsòl del temple, perquè el posa en perill. En concret, demanava la impugnació de la resolució del juny del 2007 del secretari d’estat d’Infrastructures, Víctor Morlán, que aprovava el traçat del TGV pel subsòl de Barcelona.

El Ministeri de Foment espanyol, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en canvi, havien sol·licitat a l’Audiència que no paralitzés les obres, perquè encara no s’havien fet els estudis tècnics per a avaluar els possibles danys a la Sagrada Família.

Enllaços
Moció aprovada al Parlament per reclamar al govern espanyol un traçat aternatiu del TGV per Barcelona.
Web del Parlament de Catalunya: El Parlament rebutja l’actual traçat del TGV per Barcelona.
Web d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any