VilaWeb TV: L’avortament, un dret fràgil

  • Les associacions feministes demanen que es despenalitzi i esdevingui un dret lliure

VilaWeb
Redacció
06.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat sobre el dret de l’avortament s’ha tornat a obrir aquests darrers mesos. La llei actual, aprovada l’any 1985, deixa a mans dels metges l’autorització d’aquesta pràctica. Però els metges se senten desprotegits per la llei, sobretot arran de les darreres detencions fetes a clíniques privades de Barcelona. En aquest vídeo es contextualitza la polèmica amb les opinions de metges, juristes i dones vinculades al feminisme.La llei

Segons el codi penal vigent, avortar és un delicte, però és lícit si es practica en un dels tres supòsits següents: abans de les primeres dotze setmanes de gestació, si la gestació és conseqüència d’una violació denunciada; abans de les vint-i-dues primeres setmanes de gestació, en cas de malformació greu del fetus; o sense límit temporal, si hi ha perill psíquic o físic per a la mare.

Els metges

Als tres territoris autònoms del nostre país es practiquen anualment més de trenta mil avortaments: gairebé 20.000 al Principat, 10.000 al País Valencià, i 2.000-3.000 a les Illes. El 40% correspon a dones de menys de 24 anys, gairebé tots sota el tercer supòsit de la llei. Però aquest supòsit és poc concret, i els responsables d’interpretar-lo i de valorar-lo són els metges. Per por de ser denunciats, molts no s’hi avenen, invocant la clàusula de consciència, que els eximeix de practicar avortaments.

Una bona part dels metges se senten indefensos, i jurídicament es troben més protegits a les clíniques privades, encara que la llei, en principi, garanteixi la possibilitat de practicar els mateixos avortaments dins la xarxa de la salut pública. Això fa que el 97% dels avortaments es duguin a terme a clíniques privades, però també que les associacions feministes denunciïn la hipocresia del sistema, en vist que el mateix metge que es nega a practicar un avortament dins la xarxa pública, pot avenir-se a practicar-lo en una clínica privada.

Les dones

Arran de les recents manifestacions de grups antiavortament i de la reobertura del debat per les detencions de metges fetes a Barcelona aquests últims mesos, associacions feministes com Ca la Dona i la Xarxa Feminista de Catalunya demanen que l’avortament es despenalitzi i que sigui un dret lliure i gratuït. Aquesta no és pas una reivindicació nova, però la confusió imperant demostra que la llei no és prou bona i que cal tornar a conscienciar molts sectors de la societat.

A més, el dret de l’avortament pot esdevenir un tema important de la campanya electoral de les pròximes eleccions al Congrés espanyol. Cal tenir en compte que la jornada de reflexió coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, en què ja hi ha previstes concentracions feministes ben arreu. Ara com ara, tan sols Iniciativa i Esquerra proposen explícitament als programes electorals una modificació de la llei actual.

Enllaços
Campanya ‘Nosaltres parim, nosaltres decidim’, d’entitats feministes.
Legislació actual sobre l’avortament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any