VilaWeb TV: especial sobre els vuit-cents anys del naixement de Jaume I el Conqueridor

VilaWeb
Redacció
01.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jaume I el Conqueridor va néixer el 2 de febrer de 1208 a Montpeller, fill de Pere el Catòlic. Demà dissabte farà vuit segles de l’esdeveniment. En aquest vídeo podeu veure el perfil biogràfic d’aquest gran rei: pràctic, realista, religiosament poc fanàtic, no tan sols va doblar el territori de la Corona Catalano-aragonesa, ans va bastir una potent administració. València i Palma commemoren l’efemèride i els blocs catalans també impulsen una campanya d’homenatge.Els actes institucionals per a celebrar l’efemèride començaran demà, que és quan s’escau el centenari. A València, uns dos mil cinc-cents participants músics, estudiants, campaners i actors, prendran part en una festa que començarà amb música i que s’acabarà amb un castell de focs. Serà al matí, a les Torres dels Serrans. A Palma, algunes personalitats de la societat civil faran una lectura del ‘Libre dels feits’ (pdf).

L’acte de València començarà a les 8.09 en punt, a la sortida del sol, amb la presentació de l’obra ‘Sons d’Epifania (Una ciutat a trenc d’alba)’, escrita per a l’ocasió per Llorenç Barber. A migdia hi haurà batallades de campanes per tota la ciutat. A continuació, vuit-cents músics d’una trentena de bandes, que faran tres itineraris per la ciutat, entraran per la Porta de Serrans. Una ‘mascletà’ clourà els actes del matí.

A les 19.00 hi haurà la Desfilada de l’Aniversari, amb grups de cultura que recorreran la ciutat fins a la Porta de Serrans, des d’on sortirà un correfoc. Finalment, al vespre, la companyia Xarxa Teatre durà a terme l’espectacle pirotècnic ‘Nit màgica’.

Els actes a Palma

També demà es farà el primer acte commemoratiu de Palma. El Consell de Mallorca ha preparat una lectura del ‘Llibre dels feits’, a càrrec de personalitats culturals i polítiques i de tothom que s’hi vulgui afegir. Començarà a les 11.00, a la sala de plens del Consell. A continuació, el catedràtic d’història medieval, Antoni Furió farà una conferència sobre Jaume I.

Aquests no són sinó els primers actes institucionals per a commemorar el naixement del monarca; però se’n faran molts més durant tot l’any. Segons el Consell de Mallorca, tots tindran un caràcter clarament divulgatiu, lúdic i pedagògic, i consistiran en presentacions de llibres, conferències i rutes literàries.

El ‘Llibre dels feits’, als blocs i les webs

Una bona colla de blocaires criden, de fa dies, a commemorar d’una manera especial els vuit-cents anys del naixement de Jaume I, i fan aquesta proposta: que cada blocaire escrigui demà un apunt i que hi inclogui un fragment del ‘Libre dels feits’ (aquí en teniu el text) i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins van hissar a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

Perquè tothom pugui seguir la crida, les pàgines EstatPropi.cat i Criteri brinden un penó que tothom pot incloure al bloc. N’hi ha prou de copiar el codi html que trobareu en aquesta pàgina i en aquesta altra.

Entre els blocs que secundaran la iniciativa hi ha L’home dibuixat de Xavier Caballé, Bloc Caldesplugues, Dignitat Nacional per Catalunya, Pep Roselló, Indústries i caminars, Les aigües turbulentes de Jordi Casadevall i Mails per a Hipàtia de Vicent Partal.

Enllaços
VilaWeb TV: 800 anys del Bon Rei en Jaume.
El Temps: ‘Vergonya, cavallers, vergonya!‘.
Xtec: Documental sobre Jaume I.
Campanya de Criteri ‘800 anys de Jaume I, fundador de la nació catalana’.
Campanya d’Estat Propi ‘800 anys’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any