Notícies

Divendres  01.02.2008  06:00

VilaWeb TV: especial sobre els vuit-cents anys del naixement de Jaume I el Conqueridor

Men?ame
 

Jaume I el Conqueridor va néixer el 2 de febrer de 1208 a Montpeller, fill de Pere el Catòlic. Demà dissabte farà vuit segles de l'esdeveniment. En aquest vídeo podeu veure el perfil biogràfic d'aquest gran rei: pràctic, realista, religiosament poc fanàtic, no tan sols va doblar el territori de la Corona Catalano-aragonesa, ans va bastir una potent administració. València i Palma commemoren l'efemèride i els blocs catalans també impulsen una campanya d'homenatge.

Els actes institucionals per a celebrar l'efemèride començaran demà, que és quan s'escau el centenari. A València, uns dos mil cinc-cents participants músics, estudiants, campaners i actors, prendran part en una festa que començarà amb música i que s'acabarà amb un castell de focs. Serà al matí, a les Torres dels Serrans. A Palma, algunes personalitats de la societat civil faran una lectura del 'Libre dels feits' (pdf).

L'acte de València començarà a les 8.09 en punt, a la sortida del sol, amb la presentació de l'obra 'Sons d'Epifania (Una ciutat a trenc d'alba)', escrita per a l'ocasió per Llorenç Barber. A migdia hi haurà batallades de campanes per tota la ciutat. A continuació, vuit-cents músics d'una trentena de bandes, que faran tres itineraris per la ciutat, entraran per la Porta de Serrans. Una 'mascletà' clourà els actes del matí.

A les 19.00 hi haurà la Desfilada de l'Aniversari, amb grups de cultura que recorreran la ciutat fins a la Porta de Serrans, des d'on sortirà un correfoc. Finalment, al vespre, la companyia Xarxa Teatre durà a terme l'espectacle pirotècnic 'Nit màgica'.

Els actes a Palma

També demà es farà el primer acte commemoratiu de Palma. El Consell de Mallorca ha preparat una lectura del 'Llibre dels feits', a càrrec de personalitats culturals i polítiques i de tothom que s'hi vulgui afegir. Començarà a les 11.00, a la sala de plens del Consell. A continuació, el catedràtic d'història medieval, Antoni Furió farà una conferència sobre Jaume I.

Aquests no són sinó els primers actes institucionals per a commemorar el naixement del monarca; però se'n faran molts més durant tot l'any. Segons el Consell de Mallorca, tots tindran un caràcter clarament divulgatiu, lúdic i pedagògic, i consistiran en presentacions de llibres, conferències i rutes literàries.

El 'Llibre dels feits', als blocs i les webs

Una bona colla de blocaires criden, de fa dies, a commemorar d'una manera especial els vuit-cents anys del naixement de Jaume I, i fan aquesta proposta: que cada blocaire escrigui demà un apunt i que hi inclogui un fragment del 'Libre dels feits' (aquí en teniu el text) i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins van hissar a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

Perquè tothom pugui seguir la crida, les pàgines EstatPropi.cat i Criteri brinden un penó que tothom pot incloure al bloc. N'hi ha prou de copiar el codi html que trobareu en aquesta pàgina i en aquesta altra.

Entre els blocs que secundaran la iniciativa hi ha L’home dibuixat de Xavier Caballé, Bloc Caldesplugues, Dignitat Nacional per Catalunya, Pep Roselló, Indústries i caminars, Les aigües turbulentes de Jordi Casadevall i Mails per a Hipàtia de Vicent Partal.

Men?ame