Edwards crida els seus votants a continuar lluitant contra la pobresa

  • Avui ha anunciat que abandona la cursa presidencial

VilaWeb
Redacció
30.01.2008 - 20:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pre-candidat demòcrata a les eleccions presidencials nord-americanes John Edwards ha decidit sortir de la cursa electoral, perquè no ha guanyat cap de les quatre primàries demòcrates que s’han fet fins ara. Tanmateix, Edwards ha fet una crida als seus votants a continuar lluitant contra la pobresa. A més, ha dit que ha parlat per telèfon amb Obama i Clinton, i que li han assegurat que ho convertiran en un dels temes centrals de la campanya demòcrata.Edwards va ser el primer a presentar un pla universal de seguretat social, i també va liderar la denúncia que els grups de pressió controlaven Washington. A més, també va ser el primer pre-candidat a reclamar al Congrés que no concedís més finançament a la guerra a l’Irac.

Edwards, doncs, ha decidit no presentar-se al gran dimarts, malgrat que podria haver aconseguit uns delegats que, probablement, li haurien servit per decantar la majoria entre Clinton i Obama.

Ara la gran incògnita és si Edwards donarà suport a Barack Obama o no. Segons AP, Edwards no es decantarà, de moment, per cap dels dos candidats, però ho podria fer més endavant.

Jimmy Carter elogia Obama

De fet, la campanya d’Obama ha rebut darrerament dos impulsos forts: al principi de la setmana el senador Kennedy li va donar el seu suport, mentre que avui l’ex-president demòcrata Jimmy Carter li ha fet un gran elogi.

McCain guanya a Florida i Giuliani s’enfonsa

D’altra banda, el senador de l’estat d’Arizona, John McCain, va guanyar ahir la batalla a l’ex-governador de Massachussets Mitt Romney i a l’ex-batlle de Nova York Rudolph Giuliani, en les primàries republicanes que es van fer ahir a l’estat de Florida. McCain va aconseguir el 36% dels vots, mentre que Romney es va quedar amb el 31%. Així les coses, doncs, McCain és el favorit per a les primàries que es faran el 5 de febrer vinent, el Gran Dimarts, amb un respectable avantatge sobre Romney.

McCain suma al seu còmput global els 57 delegats que hi havia en joc a Florida i que votaran a favor seu a la convenció republicana que escollirà el candidat a les eleccions. Ara en té 97 de favorables, mentre que Romney en suma 74.

Giuliani, el gran derrotat

Amb només el 16% dels vots dels electors, Giuliani es pot considerar fora de la cursa per encapçalar la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units. La transcendència de la derrota és encara més gran si tenim en compte que Giuliani havia fet una aposta clara per aconseguir la victòria en aquest estat. Es preveu que avui mateix l’ex-batlle de Nova York anunciï que abandona la cursa i que dóna suport a McCain.

Hillary Clinton guanya les primàries demòcrates de Florida

Al partit democràta, també hi va haver primàries a Florida. Hillary Clinton va guanyar Barack Obama (50% contra 33%). Tot i que no s’havia fet campanya oficial, la participació dels militants va ser històrica. Ara bé, com que aquestes primàries s’havien avançat sense el permís del partit, cap dels delegats de l’estat podran triar candidat a la convenció demòcrata.

Enllaços
The Associated Press: John Edwards to quit presidential race.
The New York Times: Edwards Is Dropping Out.
CNN: Edwards quitting presidential race.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any