Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  30.01.2008  06:00

Seixanta anys de l'assassinat de Gandhi

És l'inspirador dels principis de pau i no-violència

Men?ame
 

Avui fa seixanta anys que Nathuram Godse, un extremista hindú, va matar a trets Mahatma Gandhi mentre es passejava per Birla Bhavan (Nova Delhi), perquè el considerava culpable d'haver cedit en la negociació amb el Paquistan. Avui, Gandhi, esdevingut un màrtir arran d'aquella mort violenta, continua essent un dels símbols de la no-violència i de la lluita pacífica, i inspirant força grups de defensa dels drets humans de tot el món.

Mohandas Karamchand Gandhi va estudiar dret a les universitats de Gujarat i Oxford, i poc després va establir-se a Sud-àfrica, on va capitanejar el moviment pels drets humans dels immigrants indis, que hi eren discriminats, i va començar a pregonar la doctrina de la no-violència. Tornat a l'Índia, el 1914, va emprendre les campanyes de lluita pacífica contra l'ocupació britànica, que fou determinant perquè el país aconseguís la independència el 1947. Un any després, quan Gandhi ja era mort, l'ONU va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, inspirada parcialment en la seva obra.

Gandhi era un home auster, vegetarià, cèlibe i autosuficient, que se serví del dejuni com a mètode de protesta contra l'ocupació britànica. Alguns historiadors li han retret que l'oposició a la violència arribés a extrems injustificables, com quan va adreçar-se als britànics i els va demanar que es deixessin ocupar pels nazis i no alcessin les armes.

La filosofia de Gandhi, a les escoles

A l'ombra de la figura de Gandhi, cada 30 de gener és el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, pensat per a inculcar a infants i joves els principis de la pau i del respecte als altres. La idea, proposat pel poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal el 1964, la posen en pràctica força escoles de tot el món.

En record de Mahatma Gandhi avui es fa un acte als Jardins Gandhi del Poblenou (Barcelona), amb la participació de la Fundació per la Pau, de Justícia i Pau, d'Artesans de la Pau i de la Federació Catalana d'ONG per la Pau.