L’empresariat balear demana un nou finançament que acabi amb el dèficit fiscal

  • Vol que l'estat tingui en compte els turistes per calcular el finançament

VilaWeb
Redacció
28.01.2008 - 12:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les principals institucions econòmiques de les Illes Balears han signat avui el manifest ‘Proposta de reforma del model de finançament’ (en PDF) en què reclamen que es millori el model econòmic de les Illes, perquè són el territori de l’estat que menys ha crescut econòmicament en els darrers sis anys, un 13,94%. Entre els impulsors, s’hi compten les cambres de comerç de Mallorca, Eivissa i Formentera i de Menorca, la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB) i el Cercle d’Economia.Denuncien que, tot i ser el segon territori de l’estat amb més capacitat fiscal, acaba sent el que té menys finançament disponible un pic s’anivellen els recursos entre comunitats que provoca el sistema de finançament actual. El 2005, per exemple, les Illes van recaptar 1.890 euros per habitant com a ingressos fiscals i el seu finançament disponible va acabar sent de 1.657 euros per càpita.

Les entitats, que presentaran el document al president Francesc Antich, proposen que es canviï el model i que es reparteixin els fons recaptats per l’estat tenint en compte la població ponderada i la flotant, és a dir, tenint en compte la gran quantitat de turistes que hi fan servir els serveis públics.

Adrecen la demanda als partits polítics de les Illes, però molt especialment al PSIB-PSOE i al PP, als quals demanen explícitament que arribin a un acord i el defensin conjuntament a Madrid.

Després de la signatura, el catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra Guillem López-Casanovas ha exposat que les Illes perden posicions, constantment, en renda per càpita, especialment en renda disponible, pel major diferencial de preus.

Enllaços
Conferència de Guillem López-Casanovas ‘Reflexions per a la millora del finançament de la nostra comunitat‘ (Power Point).
Diari de Balears: Balears recapta 1.890 euros per càpita i just en disposa de 1.657.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any