Rubalcaba: ‘Les proves no demostren que es preparés un atemptat imminent’

  • Basa l'acusació únicament en les declaracions del testimoni protegit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.01.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre espanyol de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va admetre ahir que la guàrdia civil no disposava de proves que demostressin que els deu acusats de formar part d’una cèl·lula gihadista, detinguts dissabte a Barcelona, preparessin un atemptat imminent, la qual cosa topa amb la versió del testimoni protegit. Tot amb tot, Rubalcaba va sostenir que els detinguts integraven una cèl·lula terrorista i va recordar que la investigació continuava oberta.El ministre espanyol es va reunir ahir amb el conseller d’Interior Joan Saura, per informar-lo dels detalls de la investigació. Rubalcaba va insistir que la presumpta cèl·lula era formada per dirigents espirituals, per experts en explosius i per suposats suïcides, tal com sosté el jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno en l’informe (pdf) d’empresonament dels deu acusats (llegiu l’anàlisi que en fa VilaWeb, plantejant les contradiccions i imprecisions que conté).

Ara, Rubalcaba va dir que tenia dubtes sobre la imminència del suposat atemptat que haurien d’haver comès, perquè no havien trobat suficients quantitats d’explosius que els permetés fer cap atemptat. I va justificar que els pocs que havien trobat, nitrat de cel·lulosa, eren els que feien servir per entrenar-se, sense explicar que aquest material tant es pot fer servir per fabricar explosius com també pintura, laca, vernís o tinta.

L’única prova que té per dir que els detinguts volien atemptar són les declaracions del testimoni protegit. El Punt informa que la Federació d’Associacions Paquistaneses i l’advocat de la defensa, Sebastià Salellas, sostenen que aquest testimoni possiblement seria un jove que va arribar a Barcelona tres dies abans de la detenció de dissabte. El noi, d’origen paquistanès, provenia de París i suposadament hauria deixat una motxilla a la mesquita del carrer Hospital amb el material confiscat per la policia. Posteriorment ningú no en va saber res més.

Enllaços
Interlocutoris (pdf) de l’Audiencia Nacional sobre els detinguts dissabte al Raval de Barcelona.
VilaWeb analitza la resolució del jutge, que conté versions diferents i contradiccions.
El Punt: El testimoni protegit de l’operació al Raval feia només tres dies que era Barcelona.
VilaWeb TV: Entrevista amb Sebastià Salellas i Anàlisi del grup religiós Tabligh, per Dolors Bramon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any