Els acusats pel cas Egunkaria temen de ser condemnats sense proves

  • Sobretot després de la sentència del sumari 18/98 i de la condemna d'Atutxa

VilaWeb
Redacció
25.01.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els acusats pel cas Egunkaria temen que l’Audiència Nacional espanyola no els condemni sense proves, segons que van explicar ahir en una conferència de premsa. L’Audiència va desestimar la setmana passada la petició, de la fiscalia i de la defensa, de transferir el sumari econòmic del cas als tribunals de Guipúscoa. A més, van recordar que el tribunal havia condemnat sense proves els implicats en el sumari 18/98 i que el judici d’Atutxa no va tenir garanties.Hi ha dos sumaris oberts en el cas Egunkaria: el sumari del tancament del diari, amb set acusats de lligams amb ETA (amb una petició de pena de noranta-vuit anys de presó, en total); i el sumari econòmic, amb vuit acusats d’estafa a Hisenda i d’irregularitats en l’obtenció de subvencions. Segons la fiscalia i la defensa els delictes econòmics no s’havien de jutjar a l’Audiència, sinó a Guipúscoa. Però l’Audiència s’hi nega, perquè creu que els delictes econòmics tenen connexions terroristes, i demana penes de tretze a vint-i-sis anys de presó i una multa de 235 milions d’euros per als acusats.

Possible inconstitucionalitat del tancament d’Egunkaria

Al novembre un estudi internacional concloïa que el tancament dels mitjans de comunicació Egin, Egin Irratia i Euskaldunon Egunkaria vulnerava l’article 20 de la constitució espanyola i els articles 10 i 15 del Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH). Redactat, a instàncies de la Direcció de Drets Humans de la Conselleria de Justícia del govern basc, el signaven quatre professors de dret de les universitats de Castelló, Florida (EUA), Utrecht (Països Baixos) i Göttingen (Alemanya).

Segons l’estudi, la llibertat d’expressió és un dret fonamental, emparat tant per la constitució espanyola com pel CEDH, i la censura dels mitjans de comunicació és un atac particularment intolerable, perquè sacrifica aquest dret tant individualment com col·lectiva; és a dir, vulnera el dret de rebre informació i de conèixer el pensament d’altri.

Els quatre professors argumenten que el tancament d’Egin, Egin Irratia i Euskaldunon Egunkaria com a mesura cautelar va ser desproporcionat i innecessari. A més, queia fora de la legalitat, perquè la constitució espanyola sols preveu la suspensió del dret de llibertat d’expressió en cas d’estat d’excepció (article 55.1), però no en el de terrorisme (article 55.2). El Tribunal Constitucional espanyol mateix havia sentenciat (199/1987) que el tancament de mitjans de comunicació previst per casos de terrorisme era inconstitucional.

Enllaços
Gara: ‘Egunkaria’ auziko atal ekonomikoa Auzitegi Nazionalean epaituko dute.
Berria: ‘Egunkaria auziko’ atal ekonomikoa ere Auzitegi Nazionalean epaituko dute.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any