La proposta de centres especials per a immigrants topa amb els sindicats

  • El pla pilot d'Educació preveu de formar lingüísticament els nouvinguts abans de ser escolaritzats

VilaWeb
Redacció
18.01.2008 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta d’Educació de crear uns espais exclusius per a immigrants ha topat amb la postura dels principals sindicats de l’ensenyament, Ustec-Stes, UGT i Comissions Obreres, que no ho veuen amb bons ulls. El sindicat majoritari, Ustec-Stes, afirma que allunyar els nouvinguts dels centres educatius en dificulta la integració, i aposta per ‘reforçar i ampliar’ l’actual sistema d’aules d’acollida. A més, insinua que la proposta afavorirà els centres privats i concertats, que s’estalviaran de tenir aules d’acollida i podran seleccionar millor l’alumnat.A més, insinua que la proposta afavorirà els centres privats i concertats, que s’estalviaran de tenir aules d’acollida i podran seleccionar millor l’alumnat.

De la seva banda, el portaveu d’UGT dels treballadors de l’ensenyament, David Medina, diu que el nou sistema ‘és perillós perquè té connotacions segregadores’, i advoca per millorar les aules d’acollida, on el 80% del professorat és interí, segons el sindicat.

Comissions Obreres també s’ha mostrat contrària a la proposta. Montse Ros, secretària general d’Ensenyament del sindicat, ha dit a VilaWeb que s’oposaven a la reforma perquè volen una política que millori la situació actual, i consideren que segregar els estudiants nouvinguts en dificulta la integració. Segons Ros, les aules d’acollida són una opció més integradora però perquè funcionin bé els calen més recursos econòmics i de personal. A més, CCOO també tem per les condicions laborals dels treballadors dels nous centres, sobretot si s’externalitzen.

En canvi, el sindicat Aspepc-SPS ha valorat la mesura com una manera d’aconseguir que els alumnes que desconeixen l’idioma deixin d”escalfar la cadira’ i no generin un ‘rebuig a l’escolarització’.

Crítiques de SOS Racisme

SOS Racisme ha criticat la proposta del conseller Ernest Maragall perquè, diu, fomenta ‘la desigualtat i l’estigmatització del col·lectiu immigrant’. A més, diu que va en contra d’altres iniciatives polítiques a favor de la integració, com el Pla per la Ciutadania. L’ONG es pregunta ‘com es pot treballar per la integració des de la segregació’, i afirma que cal invertir més recursos en les aules d’acollida.

Enllaços
Informació sobre la proposta de centres per a alumnes immigrants, a la web d’Educació.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Ensenyament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any