Ibarretxe proclama a Barcelona el dret de decidir del poble basc

  • Us oferim tota la documentació de la consulta i els vídeos i àudios de la conferència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.01.2008 - 20:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, va reiterar ahir en una conferència multitudinària a Barcelona (vegeu-ne el vídeo) la seva oferta política: va explicar que demanaria al parlament basc l’aprovació per a convocar la consulta del 25 d’octubre, i que si els ciutadans bascos es reconeixien el dret de decidir, obriria un procés de negociació entre els partits per a convocar un referèndum d’independència el 2010.Les tres agrupacions sobiranistes catalanes que van organitzat l’acte, la plataforma Pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés i el Cercle d’Estudis Sobiranistes van subratllar que el treball conjunt que havien dut a terme per organitzar-lo hauria de continuar. L’auditori AXA era ple de gom a gom, tant que va caldre habilitar sales annexes.

A la conferència, hi van assistir l’ex-president de la Generalitat Pasqual Maragall, els dirigents de CiU Quico Homs, Felip Puig i Oriol Pujol, i Joan Ridao, d’ERC. L’auditori va aplaudir sovint el discurs d’Ibarretxe.

Les tesis d’Ibarretxe

El cap de l’executiu basc va dir que el segle XXI era el de l’adhesió lliure als projectes polítics; que el poble basc decidiria per si mateix, i va recalcar que això era indiscutible. Sobre el blocatge que el govern espanyol fa del procés, Ibarretxe va dir que s’havia d’acabar; que no podia ser que la Moncloa negociés amb ETA i, en canvi, es negués a negociar amb el govern basc; que mai més no havia de ser ETA qui encengués la llum de l’esperança del País Basc, sinó que havien de ser els ciutadans bascos que ho fessin en un procés democràtic d’aplicació del dret de decidir.

Ibarretxe va exposar, tot seguit, el full de ruta (pdf) de la consulta basca. Abans de fer aquesta consulta, prevista per al 25 d’octubre d’enguany, Ibarretxe ofereix al president espanyol que surti de les eleccions del 9 de març una reunió per a acordar la manera de dur-la a terme. El mes de juny Ibarretxe demanarà al parlament basc el vist-i-plau per convocar la consulta, en què els ciutadans hauran de dir si volen que els partits bascos concretin, abans del 2010, un acord polític sobre el futur del País Basc. En cas que sí, i una vegada concretat l’acord, aquest serà sotmès de seguida a referèndum.

Enllaços
Diapositives de la conferència d’Ibarretxe: Ara més que mai, iniciativa política (pdf).
Full de ruta (pdf) del procés de consulta al poble basc.
VilaWeb TV: Les tres plataformes organitzadores de la conferència es feliciten pel treball conjunt.
VilaWeb TV: Extracte de la conferència del govern basc, Juan José Ibarretxe.
Àudio: Discurs complet de Juan José Ibarretxe.
Informació sobre la conferència, a la web del cap del govern basc.
Informacions relacionades amb la consulta popular que impulsa Ibarretxe.
Web del Govern basc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any