El CAC desautoritza els candidats a la CCMA proposats pel parlament

  • Dóna el vist-i-plau als noms només per la seva capacitat professional · Els comitès professionals de Catalunya Ràdio i TV3 critiquen el CAC

VilaWeb
Els comitès professionals de Catalunya Ràdio i TV3 critiquen el CAC en aquest comunicat per validar els candidats a la CCMA, malgrat reconèixer que no són pas independents. [+ notícia]
Redacció
16.01.2008 - 19:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha emès un comunicat en què dóna llum verda al nomenament dels candidats a la CCMA proposats pel parlament. Ara bé, el CAC diu que ho fa només per la seva idoneïtat professional, que és el que la llei li permet avaluar, i critica públicament el partidisme dels candidats. Segons l’organisme, els candidats són fruit de l’aplicació de quotes de partits, cosa que va en contra de l’esperit de la llei de la CCMA i de la independència de l’ens.El CAC entén que l’apartat 2 de l’article 7 de la Llei de la CCMA li dóna poders només per verificar si els candidats tenen capacitat professional per ser membres del consell de govern de l’ens: és a dir, verificar si han exercit funcions d’administració, d’alta direcció, de control o d’assessorament, o funcions de responsabilitat similar, en entitats públiques o privades. En aquest sentit, el CAC diu que tots els candidats compleixen aquests requisits. No obstant això, el Consell afirma que els criteris de capacitat professional no han estat pas els que han determinat la seva elecció, sinó l’aplicació de quotes de partit.

Tal com havia avançat VilaWeb, doncs, el CAC ha criticat públicament el procés de nomenament dels candidats a la CCMA. De fet, ahir, fins i tot alguns consellers proposaven de rebutjar la llista, cosa que hauria obert una crisi important, però al final el Consell s’ha limitat a posar en relleu la manca d’independència dels candidats.

El procés de les candidatures

Divendres el parlament va entrar al Consell de l’Audiovisual de Catalunya la llista tancada dels dotze membres acordats pels partits polítics de la cambra perquè formin el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Unes quantes hores després va entrar un segon dossier amb les biografies del membres proposats. Fonts del parlament han donat poca importància al fet que les biografies dels proposats no formessin part del primer document lliurat, però alguns membres del CAC han dit a VilaWeb que el Consell de l’Audiovisual va haver de reclamar el currículum dels noms proposats. De fet, el comunicat del CAC ho reitera. Però, el parlament ho nega. Els currículums enviats són molt eixuts, però, així i tot, contenen dades errònies, que han motivat les queixes del CAC, que ha d’avaluar si els candidats són idonis per a dirigir la Corporació.

La discrepància del CAC amb el mètode d’elecció del consell de govern de la CCMA, l’antiga Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, ja havia estat expressada al parlament mateix. El CAC considera restrictiu que li demanin una opinió basada en les funcions d’alta direcció, de control o d’assessorament, exercides pels proposats, sobretot si el seu criteri no és vinculant i el parlament pot aprovar legalment una llista de membres del consell de govern de la CCMA fins i tot si el CAC dictaminés que no són idonis per al càrrec.

Els membres del CAC també han tingut en compte les opinions contra els nomenaments, manifestades per institucions com el Col·legi de Periodistes de Catalunya (text), el Sindicat de Periodistes de Catalunya (text), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (text) o els Comitès Professionals de TV3 i Catalunya Ràdio. El fet que pràcticament tots els membres del Consell de Govern tinguin vinculacions amb partits polítics i molts hagin exercit càrrecs públics, o n’exerceixin actualment, és el principal blanc de la crítica, que posa en dubte que puguin exercir el càrrec amb la independència que la llei reclama.

Els candidats proposats pel parlament, després de l’acord entre els grups parlamentaris, són: Anna Balletbò, Eduard Berraondo, Brauli Duart, Xavier Guitart, Roger Loppacher, Núria Llorach, Joan Manuel del Pozo, Marc Puig, Armand Querol, Albert Sàez, Àngela Vinent i Josep Viñeta.

Quan el CAC haurà enviat al parlament l’informe, els candidats compareixeran davant la comissió corresponent del parlament per sotmetre’s a examen públic. Si la comissió no fa cap objecció a cap candidat, la designació del Consell de Govern podrà incloure’s en l’ordre del dia d’una sessió plenària. Aleshores correspondrà al ple d’elegir, per majoria de dos terços, el president del Consell de Govern, veritable nou home fort dels mitjans públics de Catalunya, que ha de ser un dels dotze membres que l’integren. I tot indica que l’actual Secretari de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Albert Sàez, pot ocupara aquest càrrec.

Enllaços
Informe del CAC sobre els candidats al consell de govern de la CCMA.
Document: Com funciona la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
Parlament de Catalunya: Els grups proposen els dotze candidats al Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
El Punt: La designació del nou govern dels mitjans públics provoca un gran malestar al CAC.
El Periódico: Malestar al CAC per la marxa del procés de reforma de TV-3.
El País: El CAC cree que Barcelona tiene una presencia excesiva en los medios.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any