Shirin Ebadi: ‘Perquè s’acabi el masclisme la dona ha de canviar de mentalitat’

  • La Nobel de la Pau qüestiona la utilitat de l'Aliança de Civilitzacions en un acte a Barcelona

VilaWeb
Redacció
16.01.2008 - 13:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Shirin Ebadi, advocada iraniana i premi Nobel de la Pau, ho pot dir més alt, però no més clar: ‘Perquè s’acabi el masclisme, la dona ha de canviar de mentalitat. Les dones transmeten i expandeixen la cultura patriarcal’. Ebadi ha participat, junt amb altres activistes de l’Iran, l’Afganistan i Palestina, a les jornades sobre la violència contra la dona musulmana organitzades per l’Associació per a la Defensa dels Drets Humans a l’Afganistan ASDHA.Hi ha parlat del fort moviment feminista que hi ha al seu país, on la dona, igual que en altres països islàmics, està discriminada legalment. Alguns exemples: hi existeix la poligàmia, la vida d’una dona val la meitat que la d’un home, i si vol sortir del país ha de tenir el permís per escrit del marit. Fins i tot l’assessora personal del president Ahmadinejad el necessita quan va a reunions internacionals.

Ebadi ha criticat la postura d’algunes dones, a tot el món, que censuren els comportaments inadequats de les seves filles, com ara sortir a la nit o emborratxar-se, mentre ho toleren als fills. ‘No tota la culpa és dels homes’, ha assegurat Ebadi, que ha recordat que ‘tot home dèspota ha estat criat per una dona’. Tot i que als països islàmics la discriminació és més gran, l’advocada diu que als Estats Units i a Europa tampoc la dona ha assolit la igualtat perquè continua havent-hi discriminacions en el món del treball. Per exemple, fins i tot als països nòrdics, on Ebadi va assistir fa poc a un seminari, una dona cobra menys que un home fent la mateixa feina.

A l’Iran, el moviment feminista és molt important, en part perquè les noves generacions han tingut accés a l’educació superior. A la universitat, el 65% d’estudiants són dones, tot i que aquesta realitat no es transmet al mercat de treball, on la dona ho té difícil per trobar ufeina. Actualment, hi ha una important campanya que pretén aconseguir un milió de signatures per exigir la igualtat jurídica, tot i que el govern deté i empresona les activistes que hi participen. Ebadi no culpa l’Islam de la desigualtat entre homes i dones (‘el cristianisme també pot tenir diferents interpretacions’, diu), sinó a la cultura patriarcal de la majoria de societats.

Fòrum de l’Aliança de Civilitzacions: només quatre minuts

Shirin Ebadi va ser ahir a Madrid per participar al primer fòrum de l’Aliança de Civilitzacions promogut pel president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i reconèixer que aquests actes tenen un valor, Ebadi ha qüestionat la utilitat del d’ahir, perquè als ponents, almenys a ella, només se’ls va donar quatre minuts per parlar. ‘Amb quatre minuts amb prou feines temps temps de presentar-te’, ha ironitzat l’advocada, i evidentment no n’hi ha per ‘destruir barreres’.

Ebadi ha parlat també de l’anomenat ‘xoc de civilitzacions’, un concepte, ha dit, inventat perquè Occident tingui un nou enemic, ara que el comunisme ha deixat de ser un perill. D’aquesta manera, argumenta l’advocada, els governs poden continuar gastant xifres desorbitades en armament. En la intervenció a l’Irac també s’ha utilitzat l’argument del xoc de civilitzacions, ha dit Ebadi, quan en realitat l’únic argument del govern nord-americà per derrocar Saddam Hussein era el petroli.

Les jornades es clausuraran aquest vespre, amb un sopar i un concert de Lídia Pujol.

Cal dir que la presidenta d’ASHDA, Mònica Bernabé, ha criticat la ‘incompetència de l’ambaixada espanyola’ a l’hora de gestionar el visat de les participants afganeses, que ha impedit la participació d’una de les ponents.

Teresa Bau.

Enllaços
Campanya pels drets de les dones a l’Iran.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any