L’ex-batlle de Santa Coloma de Cervelló es defensa de l’acusació d’exaltació del terrorisme

  • El municipi va dedicar un carrer a l'ex-membre d'EPOCA, Jaume Martínez

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.01.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-batlle de Santa Coloma de Cervelló, Josep Comellas, va declarar ahir a l’Audiència espanyola, acusat d’un delicte d’exaltació del terrorisme. El consistori va decidir el 2002 de posar el nom d’un carrer a l’ex-membre de l’Exèrcit Popular Català (EPOCA), Jaume Martínez, condemnat el 1982 en aplicació de les lleis anti-terroristes, per actes comesos el 1977.En unes declaracions a VilaWeb, Comellas ha dit que li havien dedicat el carrer perquè era un referent cultural i polític. Comellas recalca que Martínez va estar sempre molt involucrat en l’activitat cultural de la colònia Güell, i que havia estat un dirigent polític destacat, tant durant la República com durant el franquisme. ‘Va ser un dels qui van obrir una ruta a banda i banda del Pirineu, per fer passar pilots anglesos i jueus que volien sortir de França durant la Segona Guerra Mundial’, explica Josep Comellas. Martínez va militar al grup Nosaltres Sols!, i va fundar el Front Nacional de Catalunya. Va ser un dels impulsors de l’independentisme modern i grups com l’IPC o el PSAN es van inspirar en la seva figura i trajectòria. Entre els primers grups que van fundar Terra Lliure hi havia també militants d’EPOCA.

Comellas recorda que l’assignació dels carrers es va fer mitjançant un procés participatiu, que unes quantes associacions del poble van proposar Jaume Martínez i que tots els regidors del poble hi van votar favorablement: tant els de l’Entesa pel Progrés Municipal, la formació de l’ex-alcalde, com els del PSC, Esquerra i CiU.

La sentència de condemna de Martínez

Una sentència del Tribunal Suprem del 1982 va condemnar Martínez per haver induït l’assassinat de l’empresari Josep M. Bultó i de l’ex-batlle franquista de Barcelona, Joaquim Viola, però reconeix que Martínez no hi havia estat d’acord, i el culpa més aviat de no haver-lo evitat.

Qui ha presentat ara la querella que acusa Comellas d’exaltació del terrorisme és el fill de l’empresari assassinat per EPOCA, Josep M. Bultó. Per això l’ex-batlle va declarar ahir a l’Audiència espanyola. Ara el tribunal ha de decidir si arxiva la causa o bé tira endavant el procés contra el consistori del Baix Llobregat.

Enllaços
Viquipèdia: Jaume Martínez Vendrell.
Blocs de MésVilaWeb: Epoca (Antoni Vives).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any