EUPV, Bloc i ERPV celebren la resolució judicial que impedeix el tancament del Bartolo

  • El jutge de Castelló denega al govern valencià la clausura del repetidor

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2008 - 11:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana no podrà tancar, de moment, el repetidor de TV3 del Bartolo (Plana Alta), perquè el jutjat de contenciós administratiu número dos de Castelló de la Plana li n’ha denegat (pdf) el permís. El jutge no considera adient d’autoritzar la clausura del repetidor perquè hi ha pendent de resoldre el recurs (pdf) interposat per Acció Cultural del País Valencià per l’expedient de la Generalitat relacionat amb les emissions de TV3.El recurs, doncs, l’ha de resoldre el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.

De la sentència del jutjat de Castelló, Acció Cultural n’anota que evidencia la feblesa legal de la sanció de la Generalitat Valenciana, i demana que, l’argument emprat per aquest jutjat, també el tingui en compte el jutjat de contenciós administratiu de València, que ha de decidir si autoritza el tancament del Mondúver (la Safor).

L’expedient de la Generalitat ordenava el tancament del repetidor del Bartolo, el de la Carrasqueta, que ja es va executar el mes passat, i el del Mondúver, i sancionava Acció Cultural amb 300.000 euros. ACPV va presentar dimarts al Tribunal Superior de Justícia un plec d’al·legacions de manca de capacitat sancionadora perquè les freqüències no són propietat seva.

Però el recurs de l’entitat incorporava un altre argument. Segons el text del recurs, ‘la Generalitat Valenciana emet els programes de TVV, Canal 9 i Punt 2 fora de l’àmbit territorial de la comunitat sense tenir cap freqüència concedida pel ministeri, sense gaudir de cap títol habilitador i sense haver signat cap conveni de col·laboració’. Es refereix així al fet que TVV emet a Catalunya, a les Illes Balears i a l’Aragó sense llicència. Per tant, ACPV exposa l’arbitrarietat de la decisió de sancionar l’entitat per una activitat que la Generalitat mateixa realitza amb TVV.

Les reaccions dels partits

La decisió judicial ha satisfet els partits valencianistes. EUPV, el Bloc i ERPV, complaguts per la decisió, insten el PP a aturar l’ofensiva contra els repetidors de TV3. En canvi, el PSPV ha declinat de dir res en favor o contra.

La diputada per Castelló d’EUPV, Marina Albiol, considera que la sentència constata que el govern ‘mai no hauria d’haver provat de retirar els repetidors de TV3’, però tem que, durant la campanya electoral espanyola, el PP no torni a insistir-hi per treure’n rèdits electorals. Aquest és, precisament, l’argument que esgrimeixen les fonts del PSPV consultades per VilaWeb per negar-se a prendre posició.

La conjuntura electoral fa témer a Enric Morera, secretari general del BNV, que la Generalitat Valenciana no acati la resolució, ‘de la mateixa manera que hi ha hagut una sentència en favor de la unitat de la llengua i la Generalitat ja ha dit que no l’acataria’. En vist que el govern de Camps actua ‘al marge de la legalitat’, el Bloc no pot celebrar completament la decisió judicial. Per tant, manté la convocatòria del concert per la llibertat d’expressió de dissabte, sota el lema ‘No em toques el Bartolo‘.

Més optimista és Albiol. La sentència no agradarà el Partit Popular, però ‘si realment som en un país democràtic, en farà cas’. I encoratja Camps a no presentar cap recurs, perquè ‘tota la ciutadania del País Valencià demana que no tanquin els repetidors’.

Per Agustí Cerdà, president d’ERPV, la sentència atura momentàniament la dinàmica de la Generalitat i permet que TV3 es continuï veient al País Valencià: ‘sempre hem pensat que, els recursos de contenciós administratiu, els guanyaríem. El mal és que la sentència pot arribar d’aquí a cinc anys o sis’, amb tots els repetidors ja tancats.

Ara, per Cerdà, les resolucions judicials no arriben al fons del problema. Per tant, propugna que continuïn les negociacions entre la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana, amb la participació del Ministeri d’Indústria espanyol. Desgraciadament, les negociacions s’han aturat, pel context electoral, diu, i avisa: ‘No votarem cap president del govern espanyol que no solucione aquest problema’.

Sobre les negociacions, Enric Morera critica obertament el paper del ministre Joan Clos en tot l’afer, i li retreu la seva ‘ineptitud’. També comenta que l’ex-ministre José Montilla podria haver actuat amb molta més transparència a l’hora de garantir a ACPV la continuïtat del senyal de TV3.

Enllaços
Resolució del jutjat de Castelló (pdf), denegant el tancament del Bartolo.
Document: Recurs d’Acció Cultural (pdf) contra l’expedient de la Generalitat per tancar els repetidors de TV3.
Campanya d’Acció Cultural contra el tancament de les emissions de TV3.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any