El teatre romà de Sagunt haurà de destruir la restauració

  • Un ex-diputat del PP va impugnar el 1993 la reforma feta en l'època del socialista Joan Lerma · L'ex-regidor d'urbanisme de Sagunt Quico Fernández diu que és una autèntica barbaritat

VilaWeb
Redacció
02.01.2008 - 17:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de catorze anys de litigi, el Suprem espanyol ha donat avui divuit mesos perquè la conselleria de Cultura i l’Ajuntament de Sagunt desmantellin les obres de reforma del teatre romà que van fer els arquitectes Giorgio Grassi i Manel Portaceli el 1993 en època del govern del PSPV. Després d’un recurs impulsat per un ex-diputat del PP, el Suprem obliga a arrencar el marbre que cobria la grada de pedra, i a enderrocar el mur de tancament d’escena fins a una alçada de 1,20 metres. Així, el teatre tornarà a quedar en runes.L’ex-regidor d’urbanisme del Bloc a l’Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, ha dit a VilaWeb que la decisió li semblava una autèntica barbaritat. Fernández va estar en contra de la reforma als anys noranta, però creu que el desmantellament de la restauració malmetrà encara més el monument. ‘L’execució de la sentència és molt més perjudicial que no pas l’actuació de reforma’, diu. I és que, segons Fernández, extreure el marbre de la grada encara és factible, però enderrocar l’escena nova és una barbaritat, perquè la reforma està totalment fusionada amb l’obra antiga, amb mètodes químics, de manera que es farà molt malbé.

A més a més, l’ex-regidor d’urbanisme ha ressaltat que l’obra no tornaria en cap cas al seu estat original, atès que durant el s.XX s’hi van fer moltes reformes, i sense seguir cap criteri de protecció del patrimoni.

Finalment, Quico Fernández considera que l’actuació de reforma seria totalment legal amb la nova llei de patrimoni cultural.

La sentència del Suprem espanyol

La decisió del Suprem espanyol ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que va declarar il·legals les obres de reforma del teatre de Sagunt. El litigi el va començar el 1993 l’ex-diputat valencià del PP Juan Marco.

Ara el Suprem desestima el recurs de súplica que va interposar el consistori contra la sentència del TSJ. En el recurs, l’ajuntament considerava que el grau de reversió acordat, és a dir, el desmantellament de les grades de marbre i del tancament de l’escena, feien impossible l’ús cultural continuat del teatre. Això, segons el consistori, afectaria greument l’economia del municipi. El tribunal no ha considerat aquest argument perquè diu que quan s’acabin les obres el teatre podrà oferir una altra vegada una programació cultural.

A més, l’ajuntament també havia al·legat que les obres molestarien els veïns i que el TSJ va aplicar la llei de patrimoni històric espanyol del 1985 en comptes de la llei de patrimoni valencià del 1998 en la sentència emesa ara fa quatre anys. El tribunal ha desestimat ambdues al·legacions.

Reaccions a la sentència

La coordinadora d’EUPV, Glòria Marcos, ha assenyalat que és una gran incoherència que el govern del PP es gasti diners a destruir equipaments culturals, mentre que no inverteix a conservar el patrimoni històric de Sagunt. Prova d’això és, segons Marcos, l’estat de deixadesa del castell de Sagunt, o la manca d’interès per mantenir el patrimoni industrial del port de la ciutat.

Per la seva banda, l’alcalde popular de Sagunt, Alfred Castelló, ha reaccionat a la sentència dient que espera que s’apliqui i que, en tot cas, després ja s’estudiarà si s’hi pot continuar fent el festival ‘Sagunt en escena’.

La portaveu de Cultura del PSPV, Anna Noguera, ha demanat al Consell que tingui un respecte absolut pel patrimoni cultural en qualsevol cosa que decideixi sobre el teatre romà de Sagunt.

Enllaços
Levante-EMV: El Supremo confirma el plazo de 18 meses para revertir las obras del teatro de Sagunt.
Las Provincias: El Supremo ordena que en 18 meses el Teatro Romano de Sagunto vuelva a su estado original.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any