‘El país pot proporcionar aigua a tothom si canviem el model’

  • Entrevista amb Gabriel Borràs, director de Planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua

VilaWeb
Redacció
27.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de l’any 2005 ha plogut molt poc i, malgrat les precipitacions recents, les reserves d’aigua continuen essent molt minses. VilaWeb TV ha entrevistat el director de Planificació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Gabriel Borràs, perquè analitzi a fons la sequera que ens afecta. Borràs apunta les causes de la crisi, les possibles solucions i les actuacions previstes per l’ACA.Canvi de model

La industrialització (del segle XIX a la segona meitat del segle XX) ha contaminat la majoria de les nostres aigües subterrànies i ja fa molts anys que els pous i aqüífers de molts municipis no es poden fer servir. Per Borràs, aquest fet és una de les causes principals de les crisis periòdiques d’abastament d’aigua que ens afecten. I l’únic camí, creu, per a evitar aquestes crisis és de canviar radicalment el model de gestió de l’aigua. La recuperació d’aqüífers, la interconnexió de xarxes i la construcció de plantes dessalinitzadores són algunes de les actuacions que contribuirien a aquest canvi de model. Borràs assegura que l’ACA ja treballa en aquesta línia i que confia a rebre el finançament adequat, previst pel nou estatut, per a fer-lo efectiu. Si aquests anys vinents es fan les obres previstes, ‘el país pot arribar a tenir prou aigua per a tothom sense necessitat d’afectar el medi’.

Pacte nacional de l’aigua

El dirigent de l’ACA lamenta que la classe política ‘utilitzi l’aigua com una arma de demagògia’, de lluita entre els partits polítics, i reivindica la necessitat d’un pacte nacional de l’aigua. Tan solament d’aquesta manera, prossegueix, l’ACA podrà tenir el marge de maniobra necessari per a planificar la gestió de l’aigua a llarg terme. També reclama més sentit de país: ‘Hem de tractar l’aigua com un problema de tots els catalans’ i evitar la confrontació entre territoris.

Transvasament des del Roine

El transvasament d’aigua del riu Roine és una proposta defensada, sobretot, per Convergència i Unió, amb vista a satisfer la creixent demanda d’aigua de l’àrea metropolitana de Barcelona. Segons Borràs, aquesta idea no s’ajusta al canvi de model ‘necessari per al país’; a més a més, els costos, terminis i peatges que tindria aquest transvasament serien massa elevats per a poder-lo portar a terme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any