Neix Ausa Futur per millorar i potenciar el desenvolupament tecnològic i industrial d’Osona

  • La creació d'un parc tecnològic i el treball en xarxa seran la base del seu funcionament

VilaWeb
Redacció
21.12.2007 - 13:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova societat Ausa futur s’ha constituït per desenvolupar dues grans tasques: per una banda té el propòsit d’impulsar la creació d’un parc de desenvolupament tecnològic, estretament vinculat a la xarxa empresarial de la comarca i als serveis formatius de la Universitat de Vic. I per l’altra aconseguir una planificació cohesionada del territori que passa per definir quin tipus d’indústria i d’empreses calen a la comarca i on cal ubicar-les.’Osona encara té possibilitats de ser planificada coherentment’ i evitar ‘els xafastres’ comesos en algunes zones de la perifèria de Barcelona’, segons que va dir Oriol Guixà, Director General de Farga-Lacambra.

Joan Font, Director General de Bon Preu, Josep Tarradellas de Casa Tarradellas i el mateix Oriol Guixà, que n’han fet la presentació aquest dijous, expliquen que el projecte va néixer després que quatre alcaldes de municipis grans de la comarca els van demanar lideratge per fer possible aquest projecte, ara fa dos anys.

Ausa Futur actualment es troba fent tasques d’estudi i d’anàlisi territorial de la comarca, com ara avaluar quins són els sectors amb més potencial o en quins hi ha mancances. Per altra banda també vol tenir en compte l’alt nombre d’empreses fortament consolidades a la comarca, que representen, a més, un nucli embrionari de grans talents.

Una de les màximes preocupacions i objectius que té la societat és aconseguir fusionar tot aquest potencial amb els serveis formatius de la UVic. Al mateix temps que estan recollint tota mena de dades, estan mirant referents on ja existeixen experiències d’aquestes característiques com a Girona o el Bages.

Per donar sortida al projecte, cinc grups empresarials (Casa Tarradellas, Bon Preu, Casa Riera Ordeig La Farga Lacambra i Fundició Dúctil Benito) hi han fet una primera inversió de 500.000 € cadascun. La societat, però, preveu que de manera immediata s’ampliarà a altres grups que ja han manifestat la seva voluntat de formar-ne part. Poques setmanes després aquesta societat ‘publica de gestió privada’ serà oberta també a la participació dels ciutadans -amb una aportació de 20.000 €- i en igualtat de condicions que els anteriors.

Encara que de moment el futur parc tecnològic no té cap ubicació concreta, tampoc no es descarta que tingui extensions repartides en diferents indrets de la comarca. Per altra banda, es considera essencial el funcionament del treball en xarxa, de manera que els serveis del parc siguin accessibles des de qualsevol indret i per a totes les empreses que ho desitgin.

Ausa Futur vol obtenir el màxim consens del món empresarial, polítc i econòmic, ja que en paraules dels promotors, ‘aquesta iniciativa de risc, serà menys arriscada com més consens territorial hi hagi’. És per això que ja s’han mantingut els primers contactes amb els departaments d’indústria, urbanisme i economia de la Generalitat.

Ausa Futur és oberta també a les comarques veïnes del Ripollès i la Garrotxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any