Notícies

Dimarts  18.12.2007  15:24

El govern espanyol imposa un cànon de 3,15 euros per als reproductors d'mp3 i d'1,5 per als telèfons mòbils

El cànon que afectava els CD i DVD s'amplia a tota mena d'aparells amb capacitat d'emmagatzematge

Men?ame
 

Els ministeris d'Indústria i de Cultura espanyols han anunciat avui que imposarien un cànon de 3,15 euros per als reproductors d'mp3 i d'mp4; de 1,5 euros per als telèfons mòbils i les PDA que disposin de reproductor d'mp3 i de 0,17 per als CD-R. El govern espanyol vol que aquesta ordre ministerial entri en vigor a mitjan mes de gener. Així, s'actualitza el pagament del cànon per còpia privada (vegeu-ne aquest quadre), que ja s'aplicava en suports com el CD i el DVD.

En el cas dels CD i dels DVD, el cànon serà de 0,17 i 0,44 euros respectivament, o sigui que es rebaixarà més d'un 20%. També es rebaixarà el cànon que s'aplica a les gravadores de CD i DVD, que passarà de 6,61 euros a 3,40. Els escànners en canvi, mantindran el mateix cànon de 9 euros que tenen actualment Per tant, s'actualitzen unes tarifes i se n'apliquen unes altres per primera vegada. És el cas, també, de les memòries USB, que s'encaririen 12 euros.

Aquesta doncs, és la proposta d'ordre ministerial conjunta que han fet per al cànon digital i que s'ha tramés a les entitats de gestió de drets i a les associacions de fabricants d'equips. El govern pretén que l'actualització del cànon comenci a funcionar el gener i que es revisi d'aquí a un any. Amb aquestes tarifes es paga el cànon per còpia privada, permès per la legislació espanyola, i es compensen els creadors pels ingressos que se suposa que deixen de guanyar per cada còpia. Tot i això, hi ha molts col·lectius, incloent-hi els fabricants d'equips electrònics, que s'oposen al cànon: consideren que és il·lícit fer pagar als consumidors una compensació per una còpia que, quan compren l'aparell, encara no han pogut fer i que pot molt ben ser que no acabin fent.