Notícies

Dilluns  17.12.2007  06:00

'Cesc. La força del traç', homenatge a un dels grans humoristes gràfics del país

L'exposició, que avui s'inaugura al Palau Robert, restarà oberta fins el 2 de març

Men?ame
 

Al Palau Robert s'inaugura avui una exposició dedicada a Francesc Vila i Rufas, més conegut per Cesc, en l'escaiença del primer aniversari de la seva mort. Cesc va ser un dels ninotaires que més i millor va retratar el ciutadà anònim del país a tot de mitjans de comunicació. L'exposició 'Cesc. La força del traç', allotjada a les cotxeres del Palau Robert, té per fil conductor una de les constants de l'artista: els blocs d'edificis.

Per ell eren una mostra de l'estupidesa i de la prepotència del poder. Doncs bé, a l'exposició les dues cares dels edificis presenten les dues facetes de Cesc: la del comunicador (humorista gràfic, cartellista, dibuixant publicitari), que és la més coneguda, i la del pintor, la dèria de la seva vida.

Cesc va dedicar una bona part de la seva carrera artística a l'humor gràfic. Va començar a treballar de dibuixant al Diari de Barcelona, i les seves vinyetes també van fer història al Correo Catalán, al Teleexprés i a l'Avui. Va emprar el dibuix per criticar el franquisme i fou censurat adesiara. Cesc va deixar els acudits gràfics de l'Avui el 1987 i llavors es va dedicar a la pintura i al gravat. També havia fet llibres amb Josep M. Espinàs i Montserrat Roig. En aquest vídeo de VilaWeb TV (2.1.07), Espinàs ens atansa a l'obra de Cesc.

La seva obra el féu mereixedor d'unes quantes distincions, entre les quals el Premi Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot (1961), el Premi Ciutat de Barcelona de Dibuix (1970) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995).

Els seus dibuixos han estat recopilats en alguns llibres, com ara 'La Costa Brava', 'Gargots', 'Tics del país', 'Els captaires d'en Cesc', 'Desarrollo & Desarrollados SA', 'No som res' i 'Arriba Spain!'