(14/12/07). Reintroducció de travarada marina a la platja de Vilassar de Mar

  • Aquest tipus de plantes viuen en condicions molt dures

VilaWeb
Redacció
14.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per iniciativa de la Regidoria d’Espais Públics i Medi Ambient, el proper dijous 20 de desembre a 2/4 de 9 del matí es preveu reintroduir una espècie vegetal desapareguda a la platja de Vilassar de Mar. La planta en qüestió, la travarada marina (Polygonum maritimum), és típica de la vegetació dunar (psammòfila) de les platges del municipiEs plantaran 5 peus cedits per la Fundació Territori i Paisatge amb la qual l’Ajuntament de Vilassar de Mar té un conveni de col·laboració. S’espera la presència, en representació de la Fundació Territori i Paisatge, de Cèsar Gutiérrez i l’ornitòleg Jaume Viader, un veí de Premià de Mar que, voluntàriament, fa el seguiment del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un ocell típic de les zones dunars i que cria a la nostra població.

La vegetació dunar o psammòfila a Catalunya, a causa de la forta urbanització del litoral ha estat molt malmesa. Tot i estar molt ben adaptada, el trepig, les màquines de neteja i la degradació del seu hàbitat en general, l’han fet desaparèixer en molts trams de costa.

A Vilassar de Mar, moltes espècies han sobreviscut en una petita franja, al costat del tancat de la via del tren, i amb la senyalització d’algunes zones, en pocs anys, s’ha recuperat un hàbitat gairebé desaparegut al Maresme. De fet, el procés de naturalització no ha acabat, les dunes encara són molt incipients i malgrat la gran diversitat d’espècies que hi ha a la nostra localitat, una quinzena ,algunes espècies tenen pocs individus.

Un dels problemes de la vegetació psammòfila és que, en general, és poc vistosa i, fins i tot, algunes espècies perden la part aèria -només queden les arrels- a les èpoques més desfavorables, tot i que hi ha algunes espècies que són molt boniques, com la corretjola, semblant a la campaneta.

El regidor d’Espais Públics i Medi Ambient, Joan Roca (CiU) ha manifestat que la reintroducció de la travarada marina, una espècie que va acabar desapareixent per l’acció de l’home es fa “per poder aconseguir any rere any un medi més natural” i ha recordat que cal fer “molta pedagogia per a valorar-ne l’atractiu” i per això “s’estan fent tallers i xerrades a les escoles”. Roca ha avançat que “la Fundació Territori i Paisatge, està dissenyant un nou plafó informatiu molt més elaborat que els que tenim actualment. Així la gent coneixerà les espècies i les podrà valorar millor, perquè el coneixement permet estimar les coses i respectar-les”.

Cal recordar que aquest tipus de plantes viuen en condicions molt dures: salinitat, altes temperatures, abrasió per les partícules que porta el vent …

El regidor ha assenyalat que “la platja és un sistema molt dinàmic i podria ser que un temporal ens portés noves espècies” i ha citat com a exemple Malgrat de Mar “on gràcies a un temporal, ara tenen l’espècie que nosaltres plantarem”. (font: Vilassar Ràdio)

Enllaços
Fundació Territori i Paisatge

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any