La Federació Llull reclama a Clos que garanteixi les emissions de TV3

  • Òmnium, Acció Cultural i l'Obra Cultural Balear critiquen l'estratègia de negociació de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb
Redacció
12.12.2007 - 13:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Federació Llull, integrada per Acció Cultural del País Valencià, l’Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, ha reclamat al ministre d’Indústria espanyol, Joan Clos, que intercedeixi per garantir les emissions de TV3 al País Valencià. La Federació critica la via de negociació emprada per la Generalitat de Catalunya; la considera totalment fallida i pensa que els partits haurien de forçar un canvi legislatiu al Congrés espanyol, de tal manera que el ministeri de Clos assumeixi la propietat dels repetidors i els adjudiqui per garantir les emissions.Segons la Federació Llull, la via de la reciprocitat és morta i s’ha demostrat que no portava a enlloc. Per tant, reclama que el camí sigui un altre: reclamar al ministeri d’Indústria que assumeixi la gestió de les freqüències de TV3 al País Valencià, perquè li corresponen i, per tant, la Generalitat Valenciana no en té la competència. Així, el ministeri hauria d’exigir al Consell que no interfereixi i hauria d’atorgar les freqüències per a la difusió del senyal de les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, prenent com a base la legitimitat històrica d’aquestes emissions al País Valencià i la Carta Europea de les Llengües Minoritàries (pdf), signada pel govern espanyol. Segons la Carta, s’han de facilitar les emissions de televisió en una mateixa llengua per damunt de les fronteres administratives.

La Federació Llull considera, doncs, que la solució passa per assegurar una base legal i jurídica al marge de la subordinació al PP a través del parlament espanyol, on ara hi ha una majoria política que ho faci possible.

ACPV, Òmnium i l’Obra també han difós un document redactat per la Generalitat de Catalunya amb data del 3 d’abril d’enguany, en el qual hi ha la primera proposta d’acord del govern català al valencià. Segons aquest document, la Generalitat de Catalunya acceptava condicions com ara que les emissions respectessin els marcs estatutaris respectius; en el cas del valencià, això implicava un canvi en el llibre d’estil de TV3, amb la supressió de la denominació País Valencià. Per tant, la Federació Llull es pregunta com pot ser que el començament de la negociació ja fos amb un plantejament de mínims.

Tresserras respecta les crítiques

Avui mateix el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha dit que respectava les crítiques que ha rebut per l’estratègia negociadora amb la Generalitat Valenciana per aconseguir la reciprocitat entre TV3 i Canal 9. Tresserras ha dit que volia millorar les relacions entre el País Valencià i Catalunya, sobretot en qüestions relacionades amb la llengua i amb la cultura, i que estava segur que d’ací a poques setmanes o pocs mesos hi hauria resultats.

El president d’ACPV, Eliseu Climent, va manifestar ahir que el govern valencià podia tancar també els repetidors de TV3 del Mondúver i del Bartolo. Però va qualificar de feixista el PP valencià per haver tancat diumenge el repetidor de la Carrasqueta i va criticar la negociació del govern català, que acusà d’haver cedit. ‘El resultat de la negociació ha estat el desmantellament de TV3’, va dir Climent.

El president d’ACPV, Eliseu Climent, fou especialment crític ahir, quan va demanar explicacions a Tresserras sobre la negociació i va comparar la gestió feta pel govern de José Montilla amb la dels governs de Jordi Pujol: ‘Quan Zaplana era president, hi va haver un conflicte pitjor que no pas el d’ara, però el negociador fou Jordi Pujol i es va aconseguir una normalitat absoluta, una estabilitat en les emissions del Canal 33, de Catalunya Ràdio i de totes les emissores de la Generalitat. Compareu els resultats d’aleshores amb els d’ara’.

Enllaços
VilaWeb TV: Reaccions de representants polítics i de la societat civil.
Enquesta de VilaWeb: La Generalitat de Catalunya ha actuat com calia per evitar el tancament de TV3?.
Vídeo: Imatges de les instal·lacions de la Carrasqueta precintades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any