Tretze ‘carnerians’ commemoren els cinquanta anys de l’edició de ‘Poesia (1957)’

  • Narcís Comadira, Perejaume, Sergi Pàmies i Enric Casasses en són alguns

VilaWeb
Redacció
04.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 21 de desembre de 1957, ara fa cinquanta anys, l’editorial Selecta publicava ‘Poesia’ de Josep Carner (Barcelona, 1884 – Brussel·les 1970), un volum fonamental. Un Carner madur, des de l’exili, oferia una revisió a fons de la seva obra poètica, amb poemes descartats i més d’un centenar de nous. En total, 896 poemes. Jaume Coll, director de l’Edició Crítica de l’Obra de Carner (ECOC), coordina tres sessions carnerianes a la Biblioteca de Catalunya.Avui, a la primera sessió, Jaume Coll parlarà del Fons Josep Carner, conservat per la Biblioteca de Catalunya, i presentarà oficialment l’original de ‘Poesia (1957)’, el que Carner va enviar a Barcelona perquè fos editat i que tothom es pensava que s’havia destruït l’any 1979, en l’incendi de la llibreria Catalònia, antiga seu de Selecta. Però fa poc la Biblioteca de Catalunya va adquirir una sèrie de materials de Carner als hereus de l’editorial Selecta, entre els qual hi havia onze seccions de les tretze del volum. ‘És un document d’una grandíssima importància, diu Coll, i permetrà una nova edició de ‘Poesia’ (1957)’. Aquest estudiós de Carner ja en va publicar, l’any 1992, a Quaderns Crema, una edició que encara es pot trobar.

Inici de l’Obra Completa

La nova edició de ‘Poesia (1957)’, a partir de l’original recuperat, es publicarà a Edicions 62 dins l’Edició Crítica de l’Obra de Carner (ECOC). El primer volum d’aquesta Obra Completa sortirà la primavera vinent. Segons que explica l’editor, Jordi Cornudella: ‘La feina del primer volum (Poesia 1896 – 1924) ha avançat molt. Arribarà a les llibreries a la primavera. És una edició crítica feta per Jaume Coll. El volum en qüestió recull tots els llibres de versos d’aquests anys (de ‘Llibre dels poetas’ a ‘La inútil ofrena’) i també tots els poemes dispersos (publicats a la premsa, presentats a jocs florals, enviats a amics…) des del començament fins al 1924.’ Jaume Coll també espera que durant el 2008 es publiqui un segon volum, que contindrà la prosa de 1896 a 1922.

Josep Carner: Dir molt en un mig dir

El programa de ‘Josep Carner: Dir molt en un mig dir’ és el següent:

Dimarts, 4 de desembre: Les quatre primeres seccions del llibre. A càrrec de: Narcís Comadira, Perejaume, Sergi Pàmies, Marcel Ortín.

Dimarts, 11 de desembre: Les cinc seccions següents. A càrrec de: Marina Gustà, Jordi Cornudella, Toni Sala, Albert Roig, Joan Ferrer.

Dimarts, 18 de desembre: Les quatre darreres seccions. A càrrec de: Enric Casasses, Pere Ballart, Manel Ollé, Jaume Subirana.

Cada sessió es tancarà amb una lectura de poemes de les seccions corresponents, a càrrec d’Anna Maluquer.

M. S.

Enllaços
Blocs relacionats: Carneriana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any