Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  02.12.2007  06:00

1-D: Catalunya rebenta

La manifestació de la plataforma Pel Dret de Decidir col·lapsa el centre de Barcelona amb una multitudinària manifestació · L'organització parla de 700.000 manifestants i els cossos de policia, de 200.000 · Pasqual Maragall i Jordi Pujol, entre els assistents

Men?ame
 

La manifestació de la plataforma Pel Dret de Decidir contra el desgavell ferroviari va desbordar totes les previsions. Dues hores llargues després de l'inici, el recorregut entre plaça Catalunya i l'estació de França de Barcelona continuava col·lapsat amb desenes de milers de persones, que van cridar i portar majoritàriament lemes independentistes i sobiranistes. Tot i el ball de xifres (700.000, segons l'organització, i 200.000, pels cossos de policia), la manifestació va superar de llarg la del 18 de febrer de 2006 de la plataforma, i s'ha convertit en la més multitudinària d'aquests últims anys, comparable a les marxes contra la guerra de l'Irac. A més de l'assistència de centenars de personalitats dels àmbits social i cultural, com la de dos ex-presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i la de l'ex-president del Parlament Joan Rigol, hi va haver molta presència de membres dels dos centenars d'entitats i col·lectius adherits, i també de nombrosos militants de la trentena de partits polítics que hi donaven suport (com ara CiU, ERC, ICV i CUP). Però, sobretot, hi van ser presents tots els ciutadans que, a títol personal i de totes les edats, es van sumar a aquesta protesta 'reivindicativa, no festiva', com han precisat els organitzadors. A l'estació de França, punt final de la manifestació, es va llegir fins a cinc vegades el manifest, amb la intercalació d'actuacions musicals de Titot, Feliu Ventura i Gerard Quintana. En la lectura del manifest Mònica Sabata, en nom de la plataforma Pel Dret de Decidir, va reclamar 'el dret de decidir el model de país que volem construir i les condicions per exercir-lo'. I va proposar quatre punts per resoldre el desgavell ferroviari viscut a l'àrea de Barcelona i perquè els serveis públics estiguin ben gestionats: que la xarxa de transports i infrastructures es traspassi a la Generalitat; que es prioritzin les obres del ferrocarril, el tramvia i tot el transport públic; que es publiquin les balances fiscals; i que la Generalitat pugui recaptar tots els impostos que paguen els catalans. En un altre moment, l'actor Toni Albà va llegir un altre manifest (vídeo), en què es reclama el dret de poder continuar veient TV3 al País Valencià.

La manifestació pel dret de decidir sobre infrastructures ha arribat després d'episodis com la gran apagada de Barcelona, la concessió de la nova T-Sud de l'aeroport del Prat en bona part a Ibèria, i els problemes constants a la xarxa de la rodalia barcelonina. Però la gota que va fer vessar el got va ser la suspensió durant setmanes del servei de les línies C-2, C-7 i C-10, que justament ha recuperat la normalitat l'1-D.

Presència valenciana i balear

A més dels partits i entitats del Principat, els representants dels moviments polítics i socials del País Valencià i de les Illes també es van manifestar a Barcelona. Hi havia membres d'entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i Obra Cultural Balear (OCB), i dels partits Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Iniciativa del Poble Valencià (IPV) i Bloc per Mallorca.

Valoració de la plataforma

Poques hores després de la resposta en massa de la ciutadania a la convocatòria, la plataforma Pel Dret de Decidir va valorar 'molt positivament la multitudinària marxa sobiranista pels carrers de Barcelona', que va considerar un èxit multitudinari. 'La societat civil catalana marca, d'una manera molt especial, la centralitat en l'agenda política del país'. Per la plataforma, la 'mobilització històrica' ha de fer reflexionar la classe política institucional.

Diumenge al matí, els portaveus de la plataforma pel Dret de Decidir, Mònica Sabata i Gerard Fernández, s'han felicitat en conferència de premsa a la Sala Abat Escarré del CIEMEN per l'èxit de la convocatòria i han puntualitzat que la manifestació no exigia la dimissió de ningú, sinó que l'objectiu final era reclamar un referèndum per saber què vol ser el poble de Catalunya. També han valorat que amb l'1-D s'ha comprovat que es poden fer encaixar qüestions i reivindicacions socials amb el sobiranisme. I han coincidit que la manifestació envia un missatge a l'estat espanyol: 'Sigueu demòcrates i deixeu que Catalunya decideixi com a poble, amb llibertat'.

Men?ame