1-D: ‘És un èxit del país’

  • La Plataforma pel Dret a Decidir qualifica la mobilització com a "històrica"

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.12.2007 - 20:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abans de començar la marxa, la portaveu de la plataforma Pel Dret de Decidir, Mònica Sabata, havia dit que la manifestació ‘condensa el sentiment d’enuig de la ciutadania catalana’ i ‘la demanda de la societat civil de canalitzar l’empipament causat pel desgavell de les infrastructures’. En acabar-se, tres hores després, ha qualificat ‘d’èxit del país’ la manifestació i ha valorat l’esforç de milers de ciutadanes i ciutadans i la tasca constant de les entitats que formen la plataforma per haver fet possible ‘una mobilització històrica que ha de fer reflexionar la classe política institucional’.En el terreny de reaccions, els dirigents polítics han estat els més matiners. Per Artur Mas (CiU), l’1-D ha estat un dia ‘perquè els catalans se sentin orgullosos de ser-ne’ i dir que ‘ja n’hi ha prou de ser trepitjats i maltractats’. Per l’ex-president Jordi Pujol, calia ‘reaccionar i reclamar dignitat’ amb una ‘resposta clara i rotunda’. I Josep Antoni Duran (UDC) ha dit que la manifestació era una ‘qüestió de dignitat’.

Per la seva banda, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) ha afegit: ‘Demà reclamarem decidir si ens continua interessant pertànyer al Reino de España’. I s’ha sorprès perquè no hagin assistit a la manifestació partits i sindicats catalans de tradició democràtica.

També referint-se a les absències, Joan Herrera (ICV) ha dit que els qui no hi eren han de prendre nota’, perquè la manifestació era ‘l’expressió que la gent vol un canvi de prioritats’. I ha reclamat la dimissió de la ministra de Foment espanyola, Magdalena Álvarez.

Els partits que no hi han participat també han reaccionat. El PSC, per mitjà d’un comunicat, ha reiterat el ‘profund respecte per les persones que han exercit el seu dret a manifestar-se lliurement’, i ha refermat el ‘compromís amb el conjunt de la ciutadania de treballar per solucionar els problemes causats per la insuficient dotació d’infrastructures del nostre país i per les incidències causades per l’arribada de l’AVE a la ciutat de Barcelona’. El comunicat també diu que s’espera assolir el 2008 el traspàs de la gestió del servei de rodalia, i acaba qualificant la presència de CiU a la manifestació d’hipòcrita.

Daniel Sirera, del PPC, ha considerat que la manifestació no era a favor de la millora de les infrastructures a Catalunya, sinó en contra d’Espanya.

Una altra reacció, més tardana, ha estat la de Jordi Prat, delegat del ministeri de Foment espanyol a Catalunya, que en declaracions a Catalunya Informació ha dit que la manifestació de l’1-D era ‘una convocatòria nacionalista amb el pretext del mal funcionament de la rodalia de Renfe’. Per Prat, els manifestants s’han mobilitzat sobretot ‘per expressar un sentiment independentista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any