Un guàrdia civil que participava en una operació contra ETA, mort a trets a la localitat occitana de Capbreton

  • Un altre agent ha resultat ferit molt greu en el tiroteig

VilaWeb
Redacció
01.12.2007 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un guàrdia civil ha estat assassinat a dos quarts de deu del matí a Capbreton (regió de les Landes, Occitània) i un altre ha resultat ferit a causa dels trets rebuts per desconeguts. Tots dos participaven en un dispositiu de seguiment i vigilància de presumptes membres d’ETA juntament amb altres agents de la Guardia Civil i dels serveis d’informació francesos, i han estat tirotejats quan anaven a pujar al seu vehicle, amb matrícula francesa i aparcat en un centre comercial de Capbreton.Els dos agents, Raúl Centeno i Fernando Trapero, s’havien distanciat de la resta del dispositiu policíac establert a la zona i han estat sorpresos per dos homes, que els han disparat. El guàrdia civil que ha resultat ferit, Fernando Trapero, ha estat traslladat amb pronòstic molt greu a un centre hospitalari de Baiona, trenta quilòmetres al sud de Capbreton.

Fugida

Als dos agressors, els esperava una dona en un cotxe, amb què han fugit del centre comercial. Posteriorment han robat fins a dos vehicles i s’han separat. Cap a migdia, a més, s’ha registrat un tiroteig a la carretera A-63, direcció Bordeus, i s’investiga si és relacionat amb els fets del matí.

‘Salt qualitatiu’

Si es confirma l’autoria d’ETA, es tractarà del primer assassinat de l’organització després del trencament de la treva. Amb tot, ara fa un any l’atemptat amb bomba contra la terminal T-4 de l’aeroport de Barajas, a Madrid, va causar també la mort dels ciutadans equatorians Carlos Alonso Palate i Diego Armando Estacio, que es trobaven prop del lloc de l’explosió. Aleshores ETA encara no havia anunciat el trencament de la treva.

Alhora, i tal com ha assegurat el conseller d’Interior basc, Joseba Azkarraga, el presumpte atemptat representaria un salt qualitatiu d’ETA, que fins ara havia intentat evitar l’ús d’armes i la comissió d’atemptats a l’estat francès. S’havien produït esporàdicament, això sí, intercanvis de trets amb membres de la Gendarmeria, sense ferits. Únicament el 1976 ETA va assassinar dos inspectors de la caserna de Sant Sebastià que s’havien desplaçat fins a Hendaia, a Euskadi Nord, per veure-hi una pel·lícula.

Enllaços
Europa Press: Els guàrdies civils i els suposats etarres han intercanviat paraules a la cafeteria on esmorzaven.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any