ERC i ICV criden els simpatitzants del PSC a manifestar-se contra el desgavell ferroviari

  • Pujol participarà a la manifestació de demà, Heribert Barrera expressa la intenció d'anar-hi i Maragall valora de prendre'n part

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.11.2007 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dos socis de govern del PSC, Esquerra i Iniciativa, han fet una crida als simpatitzants i militants del PSC a assistir a la manifestació de demà contra el caos ferroviari, i per reclamar la gestió de les infrastructures des de Catalunya. El portaveu d’ERC al parlament, Joan Ridao, ha ressaltat que a la convocatòria hi haurà gent de tot l’espectre ideològic, tant de dretes com d’esquerres, autonomistes i independentistes, per dir prou al maltracte dels governs espanyols a Catalunya.A més a més, Ridao també ha animat els sindicalistes de la UGT i CCOO a participar a la manifestació.

Així mateix, el diputat d’ICV al Congrés espanyol, Joan Herrera, ha demanat als militants del PSC que surtin al carrer a reclamar la dimissió de la ministra espanyola de Foment, Magdalena Álvarez, i un canvi del model d’infrastructures que prioritzi la rodalia. ICV ha obert el bloc ‘Primer rodalies‘ per fer-se ressò d’aquest canvi de política ferroviària que propugna.

A tot això, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha dit que cal dir prou a l’Espanya que insulta i menysprea. També ha subratllat que el PSC perdrà demà l’última oportunitat de mantenir-se com a PSC i evitar ser la delegació regional del PSOE a Catalunya.

Maragall s’ho pensa

Precisament, Pasqual Maragall valora d’anar a la manifestació de demà a Barcelona convocada per la plataforma Pel Dret de Decidir, segons que ha confirmat a VilaWeb l’oficina de l’ex-president. Jordi Pujol ja va anunciar ahir que hi participaria i l’ex-president del Parlament, Heribert Barrera, també té la intenció de fer-ho. Barrera ha dit a VilaWeb que per poc que pugui hi assistirà perquè ‘és una protesta contra la persecució d’Espanya contra Catalunya en tots els aspectes’.

Fins ara s’han adherit a la manifestació dues-centes entitats i partits polítics, que mobilitzaran uns dos-cents cinquanta autocars. Hi seran també una cinquantena d’intel·lectuals i representants del món social i cultural: els escriptors Julià de Jòdar i Víctor Alexandre, el professor de la UB Agustí Colomines, la sindicalista Isabel Pallarès, l’actor Joel Joan, el director de cinema Conrad Sonels germans Fortuny de l’Elèctrica Dharma, el president de la Fundació Bofill, Jordi Sànchez, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, els components de la Carrau, el vocal del CGPJ, Alfons López Tena, el bateria dels Pets Joan Reig, l’historiador Joan B. Culla i l’arqueòleg Eudald Carbonell, entre més.

Una de les sorpreses d’última hora ha estat l’adhesió de l’historiador socialista i director del Museu d’Història de Catalunya, Jaume Sobrequés, a qui la plataforma Pel Dret de Decidir ha agraït especialment el suport.

La marxa es fa per quatre motius: per exigir el traspàs de la xarxa de transports i infrastructures a la Generalitat; que es prioritzin les obres del ferrocarril, el tramvia i tots els transports públic; que es publiquin les balances fiscals i que la Generalitat pugui recaptar tots els impostos que paguen els catalans.

El recorregut

La manifestació sortirà de la plaça de Catalunya de Barcelona a les cinc de la tarda, passarà pel carrer de Fontanella, i baixarà per la Via Laietana, cap a l’estació de França i al Parc de la Ciutadella, on es llegirà el manifest i on actuaran els cantants Gerard Quintana, Titot i Feliu Ventura. L’acte serà presentat per l’actor Toni Albà.

CDC ha llogat un centenar d’autocars per portar gent de diversos indrets del territori a la manifestació; ERC n’ha preparat una cinquantena, i algunes entitats, com ara Òmnium Cultural i les CUP, un centenar més. En total, arribaran a Barcelona uns dos-cents cinquanta autocars.

Presència valenciana i balear

A més dels partits i entitats del Principat, els representants dels moviments polítics i socials del País Valencià i de les Illes també tenen previst manifestar-se. Per exemple, entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l’Obra Cultural Balear (OCB), i partits com el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Iniciativa del Poble Valencià (IPV) i Bloc per Mallorca.

Enllaços
VilaWeb TV: Vídeo de la presentació de l’acte que la plataforma Pel Dret de Decidir va fer ahir a Barcelona.
Llista d’entitats i partits adherits a la manifestació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any