Un estudi del BBVA palesa el gran dèficit fiscal de Catalunya i les Illes

  • També indica que el País Valencià, en menor mesura, aporta més diners a l'estat dels que rep

VilaWeb
Redacció
28.11.2007 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació BBVA ha fet públic avui un estudi sobre les balances fiscals a l’estat espanyol entre els anys 1991 i 2005 que situa Catalunya i les Illes Balears com dues de les comunitats que més dèficit acumulen. És a dir, que aporten més diners a l’administració pública espanyola que els que reben. Catalunya té un dèficit anual de 6.934 milions; les Illes, de 770 milions; i el País Valencià de 228. L’informe demostra que el dèficit es manté any rere any, independentment dels canvis de governs.Això vol dir que, per càpita, cada ciutadà del Principat aporta netament a l’estat 1.094 euros; cada ciutadà de les Illes n’aporta 915; i cada valencià, 37.

Aquestes dades fan que Catalunya sigui la segona comunitat amb més dèficit i les Illes, la tercera, i el País València, la quarta. El primer lloc l’ocupa la comunitat de Madrid que, segons l’informe, és la que contribueix més a les arques de l’estat en relació al que rep. Concretament, cada any té un dèficit de 12.304. Aquest fet s’explica perquè els autors de l’estudi han fet servir un mètode anomenat ‘càrrega-benefici’, que calcula la càrrega fiscal que té un territori i els beneficis que rep a canvi. Amb aquest mètode es té en compte que determinats serveis (com per exemple els del Ministeri de Defensa) tot i que tenen la seu en un determinat territori (en aquest cas Madrid) s’han de computar al conjunt de l’estat perquè, segons diuen, tots els ciutadans se’n beneficien, independentment del lloc on visquin.

Els autors de l’informe són els professors Ramón Barberán, del Departament d’Estructura i Història Econòmica de la Universitat de Saragossa, i Ezequiel Uriel, catedràtic del Departament d’Anàlisi Econòmic de la Universitat de València.

Dèficit en relació al PIB

Si es compara el dèficit de cada comunitat en relació amb el seu producte interior brut (PIB) també s’evidencien desajustaments. Catalunya és la quarta comunitat amb un PIB per habitant més elevat (per darrere de Madrid, Navarra i el País Basc), però la segona amb més dèficit; les Illes són la cinquena comunitat per ordre de PIB, i la tercera amb més dèficit; i el País València és la novena comunitat segons el PIB i la quarta amb més dèficit. Aquí és on el desajustament és més palès.

L’informe també evidencia que el País Basc i Navarra, que gaudeixen d’un règim fiscal propi, tenen unes balances fiscals positives de 1.653 milions i 315,5, respectivament.

Nou estudi

Coincidint amb l’informe de la Fundació BBVA, el conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha anunciat que a mitjans de desembre la Fundació Josep Irla faria públic un estudi sobre les balances fiscals. Puigcercós vol que aquest informe serveixi per a la negociació d’un nou sistema de finançament per Catalunya. El conseller i secretari general d’ERC ha exigit la publicació de les balances fiscals per part del govern espanyol.

Enllaços
Resum de l’informe del BBVA sobre les balances fiscals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any