Notícies

Dimarts  27.11.2007  18:12

Pujol diu que CiU s'hauria d'haver plantat abans de negociar el nou estatut

L'ex-president de la Generalitat presenta el primer volum de les seves memòries

Men?ame
 

Jordi Pujol ha dit que CiU s'hauria d'haver plantat quan els partits van començar a negociar el nou estatut català, perquè molta gent sabia que això portaria molts maldecaps. Durant la presentació del primer volum de les seves memòries ('Memòries 1930-1980'), Pujol ha comparat aquesta renúncia amb la de l'acceptació de l'estat de les autonomies el 1979. De totes maneres, també ha admès que ni en l'un cas ni en l'altre no era gens fàcil plantar-se.

Segons ell, el 1979 hi havia el perill de ser titllats de radicals, i el 2006 de ser-ho pels beneficis que podia aportar la reforma: 'La classe política en general estava convençuda que havia arribat l'aurora, la gent deia que ens donarien l'estatut, que n'hi havia prou que ens poséssim d'acord i que tinguéssim una majoria àmplia al Parlament', ha explicat.

El primer dels tres volums de les memòries

Durant la presentació, Pujol ha comentat alguns dels pensaments i de les experiències exposats al llibre, que va del 1930 al 1980, quan és elegit president de la Generalitat; de la forja de la seva idea de Catalunya i d'Europa, de la immigració, de les infrastructures, de la fundació de CDC i de les tortures de què fou víctima.

Fins ara Pujol no s'havia referit mai a les tortures que li infligiren quan fou empresonat. Per què? 'Vaig passar dos anys i mig de presó, un altre de confinament i em van estomacar durant tres hores, vaig ser vexat i humiliat. Però hi ha gent que ha patit més que no pas jo. D'aquí ve el meu pudor, quan penso en molts altres. Però ara, en el moment de fer les memòries, ho he hagut d'explicar, en justa mesura i sense voler semblar un heroi.'

A l'hora de fer balanç del seus anys de gestió al davant del govern, ha dit que hi havia moltes coses que s'havien fet bé, però que no es podia sentir del tot satisfet perquè 'no ens hem menjat el món'. Tot amb tot, ha subratllat que Catalunya havia sumat més que no pas restat, encara que el moment actual era negatiu. 'Estem una mica malalts, i es necessita una reacció política, que no serà possible, si es mantenen alguns complexos i la manca d'autoestima', ha acabat dient.