Segona nit d’aldarulls als suburbis de París

  • Una seixantena de policies ferits, una trentena de cotxes cremats i destrosses al mobiliari urbà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.11.2007 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una seixantena de policies ferits (cinc dels quals greus), una trentena de vehicles cremats i comerços i equipaments municipals parcialment destruïts són algunes de les xifres de la segona nit d’aldarulls a Villiers-le-Bel, a una vintena de quilòmetres de París. Els incidents, a diferència de la primera nit, s’han estès a municipis pròxims com ara a Cergy, Ermont, Guossainville, Fosses, Sarcelles i Argenteuil, on també hi han hagut topades entre les forces de l’ordre i joves.Els disturbis van començar ahir al vespre i es van allargar fins ben entrada la mitjanit. La policia va desplgegar cent seixanta agents antidisturbis, que van utilitzar gasos lacrimògens i pilotes de goma per mirar d’aturar els joves, molts dels quals d’origen immigrant.

Un accident de moto, origen dels disturbis

Diumenge, dos joves van morir en topar contra un cotxe de policia. Segons la versió oficial, l’accident va ser el resultat d’una infracció: dos xicots (de quinze i setze anys), que circulaven sense casc amb una motoreta, no van respectar el senyal de cedir el pas i van col·lidir amb un cotxe de policia. E primer informe de la fiscalia avala la versió de la policia i conclou que els agents no van tenir cap responsabilitat en l’accident. Però hi ha testimonis que contradiuen la versió oficial i que consideren que els serveis d’emergència van arribar tard. El primer ministre francès, François Fillon, es va posar en contacte amb els pares dels joves morts per fer-los saber que s’ha obert una investigació per esbrinar les causes de l’accident i per oferir-los recolzament. Mentrestant, el president Nicolas Sarkozy ha demanat calma.

Fa dos anys, recordem-ho, la mort de dos nois en una estació elèctrica de Clichy-sous-Bois, quan la policia els encalçava, va desfermar una violència urbana sense precedents a França, que va durar tres setmanes.

Enllaços
Le Monde: Les affrontements entre jeunes et policiers se sont propagés dans la nuit dans le Val-d’Oise | A Villiers-le-Bel, au cœur d’une nuit d’émeute.
Libération: La colère ne s’arrête pas à Villiers-le-Bel | Questions sur un accident .
Le Parisien: Nouvelle nuit de violences.
Vídeo: France 24: Situation tendue après la mort de deux adolescents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any