Notícies

Dijous  22.11.2007  06:00

Zapatero descarta un fons de compensació econòmica per als afectats del caos ferroviari

Al·lega la dificultat de concretar les indemnitzacions i recorda que ja s'han establert mesures de gratuïtat

Men?ame
 

José Luis Rodríguez Zapatero ha descartat un possible fons de compensació econòmica en favor dels afectats per la defecció d'una part de la xarxa de rodalia de Barcelona. El diputat d'ERC al congrés, Agustí Cerdà, va demanar-li ahir aquest fons per a pal·liar els perjudicis econòmics deguts al desgavell ferroviari, però Zapatero li va respondre que seria molt difícil de concretar unes indemnitzacions i que, en tot cas, ja s'havien establert mesures de gratuïtat.

Cerdà va replicar que amb això no n'hi havia prou, i va recordar que la patronal i els agents socials havien estimat que el perjudici econòmic acumulat pel mal funcionament de la xarxa ferroviària pujava a uns dos-cents milions d'euros. Llavors el president espanyol va puntualitzar que compensarien els municipis de rodalia afectats per les obres del TGV: 'La indemnització ha de tenir una resposta general', va sentenciar Zapatero, sense concretar en què podia consistir aquesta indemnització.

La primera iniciativa per a reclamar danys i perjudicis és de la plataforma Sobirania i Progrés, que presentarà una demanda col·lectiva contra Renfe i Adif per l'anul·lació temporal del servei de la rodalia. Segons l'entitat, molts dels afectats són 'mileuristes', que han de consentir despeses extres en cangurs, taxis, benzina, peatges i aparcaments, que els costen uns cinc-cents euros. Quan la plataforma hagi presentat la demanda, els usuaris i les empreses podran adherir-s'hi.