La defensa de Roura i Stern demanarà la nul·litat del judici

  • El jutge els impedeix de parlar en català · Cremen un altre retrat del rei en senyal de protesta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.11.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Benet Salellas, l’advocat de Jaume Roura i d’Enric Stern, condemnats a pagar una multa de 2.730 euros cadascun per injúries a la corona espanyola, demanarà la nul·litat del judici d’ahir, perquè considera que el jutge José M. Vázquez Honrubia va vulnerar els drets fonamentals. El magistrat no entenia les declaracions en català dels acusats, i els va interrompre, però es va negar a admetre un intèrpret.Salellas creu que no hi ha hagut un judici amb totes les garanties, perquè el jutge no entenia els declarants. Per l’advocat, la situació és molt greu, i sense precedents en el context democràtic: el jutge no sols es va negar a admetre un intèrpret, ans no parava d’interrompre els acusats, amb comentaris desagradables i en to de menyspreu.

Salelles ha explicat que a l’Audiència espanyola, s’hi permetia de parlar en català, perquè s’hi jutgen fets de territoris que tenen llengües oficials diferents de l’espanyola, amb la finalitat de garantir als acusats els mateixos drets que tenen al territori propi. Però, segons el magistrat Vázquez Honrubia, els acusats no podien invocar el dret de parlar en català a la comunitat de Madrid.

La condemna per injúries a la corona

Sigui com sigui, l’Audiència ha condemnat Jaume Roura i Enric Stern a una multa de 2.730 euros cadascun per injúries a la corona espanyola, perquè havien cremat fotografies dels Borbons el 13 de setembre passat a la plaça del Vi de Girona. Al principi la fiscalia demanava un any i tres mesos de presó per a cadascun, però després va canviar la petició de pena per una multa de 2.730 euros.

Crema d’un altre retrat, com a protesta

En resposta a la condemna de Roura i Stern i a l’actitud de menyspreu del jutge envers la llengua catalana, una cinquantena de militants de l’esquerra independentista van tallar ahir al vespre l’accés a la plaça d’Espanya de Barcelona per la Gran Via, i van tornar a cremar una foto del rei espanyol amb el dictador Franco, a més d’una bandera espanyola. Els concentrats van reeixir a aturar el trànsit durant cinc minuts.

Enllaços
Alerta Solidària: Jaume i Enric, culpables! I a ells, quan els jutjarem?.
Web de la campanya ’No al rei’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any