Milers d’estudiants es manifesten contra el Procés de Bolonya

  • Les concentracions més nombroses són a Barcelona, amb 5.000 estudiants, i a València, amb 2.000

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2007 - 09:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de cinc mil estudiants s’han manifestat a Barcelona i uns dos mil a València per protestar contra l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, conegut com el procés de Bolonya, convocats per la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Tot i que aquestes protestes han sigut les més nombroses, també se n’han fet a ciutats com Castelló, Lleida i Girona. En total, la SEPC calcula que s’han mobilitzat més de vint mil estudiants arreu del país.Els arguments de la protesta

Pels estudiants, el Procés de Bolonya fomenta un ensenyament elitista per dues raons: perquè el sistema de crèdits està pensat per estudiants a temps complet i perquè no preveu un increment dels recursos públics. Per això reclamen la paralització del pla, l’obertura d’un debat entre les institucions i la comunitat educativa i l’increment de la despesa en educació pública. És a dir, que el finançament de les universitats es faci amb diners públics i no privats.

També volen que hi hagi més professors i unes millors infrastructures, que es defensi l’us del català a les aules i es garanteixi que els professors tinguin el nivell C de català; que es rebaixin els preus del transport públic per als estudiants i es creï un salari estudiantil; que les taxes universitàries augmentin només al ritme de l’IPC i acabin essent gratuïtes, que es creï una conselleria d’Universitats i Recerca i que es tinguin en compte les reivindicacions del moviment estudiantil per a les reformes legislatives. Al mateix temps, demanen la derogació de la LOU, la Llei Orgànica d’Universitats.

Barcelona i València

Els estudiants de Barcelona s’han manifestat amb una pancarta que deia ‘La universitat pública no progressa adequadament. La universitat la construïm nosaltres!’ i ha avançat amb crits en contra del procés de Bolonya. En canvi, el lema de la manifestació de València era ‘No a la privatització, no a la mercantilització. Ara més que mai totes contra l’EEES’.

Èxit de la convocatòria

El portaveu de la SEPC Lluc Salelles ha subratllat que feia anys que no sortien tants estudiants al carrer, i ha recalcat que els universitaris percebien que el procés de Bolonya els és perjudicial. Davant de l’èxit de la convocatòria d’avui, Salelles ha assegurat que el sindicat continuarà lluitant per tal d’evitar que s’acabin d’aplicar les mesures del procés de Bolonya.

Protestes a l’estat francès

A l’estat francès, a més de la vaga en els transports públics, aquests dies també hi ha protestes d’estudiants. Els sindicats es queixen de la llei d’universitaris, impulsada per la ministra Valérie Précresse i aprovada el mes d’agost. La llei dóna més autonomia als centres per a gestionar-se els pressupostos i els recursos humans, però, pels sindicats, això farà que les universitats públiques acabin depenent dels recursos de les empreses privades.

Ahir, per exemple, van reeixir a blocar trenta-sis universitats de l’estat (el total són vuitanta-cinc).

Enllaços
Manifest del SEPC i llista de les protestes convocades per avui.
Web de la Generalitat de Catalunya: Informació sobre Espai Europeu d’Educació Superior i el procés de Bolonya.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Sindicats d’estudiants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any