Institucions i entitats socials segueixen l’apagada contra el canvi climàtic

  • En canvi, la iniciativa no té gaire èxit entre els ciutadans

VilaWeb
Redacció
15.11.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’apagada de llums contra el canvi climàtic prevista per avui entre les 20.00 i les 20.05 l’han seguida sobretot institucions i entitats socials, com ara els edificis de la Generalitat valenciana, el Palau de la Generalitat de Catalunya, el parlament, i les seus dels partits i dels sindicats. Entitats ecologistes com el GOB, Ecologistes en acció, Greenpeace, i WWF/Adena també han apagat els llums de les seves seus. En canvi, s’ha percebut poc seguiment en les llars i els comerços.Tot amb tot, caldrà veure les dades de consum d’energia de Red Elèctrica Espanyola per poder calibrar l’abast del seguiment de la convocatòria, respecte la del febrer.

Institucions polítiques

El Consell ha fet apagar els llums de tots els edificis públics, tret dels hospitals i centres de salut. La Generalitat de Catalunya ha apagat els llums del Palau i de les dependències del Departament de Medi Ambient i Habitatge. El Parlament i alguns ajuntaments també s’han afegit a la iniciativa.

Precedent del febrer

La iniciativa d’apagar tots els llums durant uns quants minuts no és pas nova. L’1 de febrer de 2007 l’organització no governamental francesa Aliança pel Planeta va convocar una apagada elèctrica mundial, coincidint amb la presentació d’un estudi sobre els efectes del canvi climàtic impulsat per l’ONU. Edificis com la Sagrada Família, la Torre Eiffel de París, el Palau de la Generalitat, la casa de la vila de Lleida i de Tarragona es van estar a les fosques cinc minuts.

Reunió de l’ONU contra el canvi climàtic

L’apagada d’avui ha coincidit amb la vint-i-setena sessió del grup intergovernamental de l’ONU contra el canvi climàtic (IPCC), que reuneix 450 enviats de 130 països al Palau de les Arts i de les Ciències de València. La reunió hauria d’aprovar l’informe que ha de servir de base perquè els governs puguin definir la nova estratègia a seguir a partir del 2012, que és quan el Protocol de Kyoto deixarà de ser vigent.

L’anomenat Informe de Síntesi o AR4 serà el quart que prepararà l’IPCC en deu anys d’existència. Inclourà les últimes informacions sobre les bases científiques del canvi climàtic, l’impacte que ha tingut, i les estratègies per a mitigar-lo. L’informe es presentarà durant el Congrés sobre Canvi Climàtic de Bali, els dies 3-14 de desembre.

Enllaços
GOB: Contra el canvi climàtic, actua ja!.GOB: Contra el canvi climàtic, actua ja!.
Ecologistes en acció: Campanya per l’apagada.
Edicions de VilaWeb: Alacant, el Campello, Gandia i Ontinyent..
Greenpeace: Notícia sobre l’apagada d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any