Els autors de la caricatura de El Jueves condemnats recorreran la sentència

  • L'Audiència Nacional els condemna a pagar 3.000 euros cadascun per injúries a la corona espanyola

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.11.2007 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Guillermo Torres i Manel Fontdevila, els autors de la caricatura de Felipe de Borbó i Letizia Ortiz a la revista El Jueves, han dit que recorrerien la sentència del jutge de l’Audiència Nacional espanyola José María Vázquez Honrubia, que els condemna a pagar 3.000 euros cadascun perquè els considera culpables d’un delicte d’injúries al successor de la corona. La defensa havia demanat que se suspengués el procés però el magistrat ha desestimat la petició.El jutge Juan del Olmo ja va interrogar Torres i Fontdevila el 25 de juliol, i va decidir no adoptar cap mesura cautelar. Però la fiscalia va reobrir el judici oral, amb el consentiment del jutge Fernando Grande-Marlaska, i si bé va retirar la demanda de presó, ara proposa una sanció econòmica.

En la compareixença del juliol, Torres i Fontdevila van assegurar que en cap cas tenien intenció d’ofendre, sinó que tan sols havien agafat una parella significativa de la societat espanyola per fer un acudit de l’ajuda de 2.500 euros que el govern de Zapatero havia promès per a cada fill, amb independència dels seus ingressos.

Avui, abans d’entrar a l’Audiència, tots dos han refermat la seva posició i han dit que no veuen res de dolent en aquella caricatura.

El Jueves, a les institucions comunitàries

El setembre el cas d’El Jueves va arribar a les institucions comunitàries. L’eurodiputat britànic Robert Kilroy-Silk va preguntar al vice-president de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Llibertat i Seguretat, Franco Frattini, què faria l’executiu comunitari arran del segrest de la revista El Jueves i el cas obert contra els autors del dibuix. Frattini va respondre que Brussel·les normalment no podia intervenir en casos de violacions dels drets fonamentals.

Frattini va dir: ‘Les autoritats estatals, inclosos els tribunals, han de garantir el ple respecte dels drets fonamentals en general i de la llibertat d’expressió. En última instància, el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg és l’òrgan competent per a decidir sobre cada cas’.

Enllaços
Portada d’El Jueves que va desencadenar el procés judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any