Yahoo! demana perdó per la col·laboració amb la repressió dels dissidents xinesos

  • Jerry Yang, fundador i director executiu de Yahoo! s'ha disculpat amb les famílies dels represaliats

VilaWeb
Redacció
07.11.2007 - 13:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fundador i director executiu de Yahoo!, Jerry Yang (foto), ha demanat perdó als familiars dels dissidents polítics xinesos empresonats pel govern que s’han identificat amb l’ajuda del gegant informàtic. Ho ha fet al Comitè de Relacions Exteriors de la Cambra de Representants dels EUA, interpel·lat pel president de la Cambra, en una audiència en què s’analitzava la col·laboració de Yahoo! amb el govern xinès per a la detenció de dissidents polítics.Durant l’audiència, Yahoo! ha rebut moltes crítiques com les del president del comitè, Tom Lantos, qui ha dit que els responsables de Yahoo! podien ser uns gegants tecnològics i financers, però que moralment eren uns pigmeus. Les crítiques feien referència, sobretot, al cas de Shi Tao, un periodista condemnat a deu anys de presó per enviar a l’exterior secrets de l’estat xinès, però a l’audiència també s’ha parlat del cas de Wang Xiaoning, un altre dissident identificat amb l’ajuda de Yahoo! Els familiars de Shi Tao eren presents a la sala on s’ha fet l’audiència.

Segons Lantos, el crim de Shi va ser el d’enviar a grups internacionals de defensa dels drets humans la còpia d’un missatge de les autoritats xineses a través del servei de correu electrònic de Yahoo! Al missatge, el govern ordenava als periodistes xinesos que no parlessin del quinzè aniversari de les protestes de la plaça de Taianmen de 1989.

Yang i el conseller general de Yahoo, Michael J. Callahan, ja van dir l’any passat que Yahoo! no tenia informació sobre els detalls i el perquè de la investigació del govern xinès quan va facilitar a l’administració la informació que els demanava l’any 2004. Segons Callahan, no podien demanar als treballadors del país que resistissin les demandes del govern perquè haurien posat en perill la seva pròpia llibertat, encara que ell també creia que les lleis xineses eren excessives.

Enllaços
The New York Times: Yahoo Criticized in Case of Jailed Dissident.
Notícia relacionada: Destapat el funcionament de la censura d’internet a la Xina.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any