Un informe de juristes internacionals remarca que el tancament d’Egin i Egunkaria és inconstitucional

  • Vulnera la constitució i el conveni de drets humans europeu

VilaWeb
Redacció
06.11.2007 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tancament dels mitjans de comuncació Egin, Egin Irratia i Euskaldunon Egunkaria vulnera l’article 20 de la constitució espanyola i els articles 10 i 15 del Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH). Aquesta és la conclusió d’un informe signat per quatre professors de dret de les universitats de Castelló, Florida (EUA), Utrecht (Països Baixos) i Göttingen (Alemanya), i elaborat a instàncies de la Direcció de Drets Humans de la conselleria de Justícia del govern basc.L’informe exposa que la llibertat d’expressió és un dret fonamental emparat tant per la constitució espanyola com pel CEDH, i que la censura en els mitjans de comunicació és un atac particularment intolerable, perquè sacrifica aquest dret tant a nivell individual com col·lectiu. És a dir, vulnera el dret a rebre informació i a conèixer l’expressió del pensament aliè.

Els quatre professors argumenten que el tancament d’Egin, Egin Irratia i Euskaldunon Egunkaria com a mesura cautelar fou desproporcionat i innecessari. A més, està fora de la legalitat, perquè la constitució només contempla la suspensió del dret a la llibertat d’expressió en estats d’excepció (article 55.1) i no pas en els de terrorisme (article 55.2). De fet, el Tribunal Constitucional espanyol ja havia sentenciat (199/1987) que el tancament de mitjans de comunicació previst per casos de terrorisme era inconstitucional.

Els professors que signen l’informe són Juan Luis Gomez Colomer (Universitat de Castelló), Kai Ambos (Universitat de Göttingen, Alemanya), Luis P. Salas Calero (Universitat Internacional de Florida, EUA) i John Vervaele (Universitat d’Utrecht, Països Baixos).

El diari Egin fou clausurat el 1998 per ordre del jutge Baltasar Garzón i Egunkaria, el 2003, per ordre del magistrat Juan del Olmo.

Enllaços
Constitució espanyola.
Text del Conveni Europeu de Drets Humans (pdf en català).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any