Un matrimoni nord-català denuncia Arche de Zoé

  • Havia pagat a l'entitat 2.400 euros per un infant · El president del Txad confia que alguns dels detinguts quedin en llibertat

VilaWeb
Redacció
03.11.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una parella de Catalunya Nord que havia d’acollir un dels 103 infants portats per l’ONG Arche de Zoé del Txad ha presentat demanda contra l’entitat. En una entrevista que publica el diari L’Indépendant, la parella diu que ha presentat denúncia per estafa després d’haver pagat 2.400 euros a l’ONG per un infant i, a l’últim moment, va ser avisada de la seva eliminació de la llista de famílies d’acollida. La parella també parla de manipulacions i pràctiques sectàries d’Arche de Zoé. La fiscalia de Perpinyà ha enviat la denúncia a la de París, on s’ha obert sumari contra l’ONG.La denúncia s’afegeix a la notícia de Le Parisien segons la qual Arche de Zoé va amagar a les autoritats del Txad les seves veritables intencions.

El president txadià, confiat en l’alliberament dels periodistes i la tripulació

Paral·lelament, dijous el president del Txad, Idriss Déby, va confiar que la justícia deixaria en llibertat els tres periodistes francesos i els sis membres de la tripulació (tres catalans i tres espanyols) de l’avió de l’aerolínia barcelonina Girjet que havia de transportar a França els suposats 103 orfes. Sobre els membres de l’Arche de Zoé i el capità de l’aparell, Déby no és tan optimista.

No són orfes ni del Darfur

També dijous, la Creu Roja, ACNUR i UNICEF van notificar que 85 dels 103 menors que l’Arche assegurava que eren orfes de Darfur procedeixen, en realitat, del terme fronterer entre el Txad i el Sudan, i 91 diuen que tenen, si més no, un familiar adult. El comunicat conjunt d’aquests tres organismes fou emès des d’Abéché (Txad oriental), el lloc on es troben els menors des que el 25 d’octubre les autoritats van impedir que l’ONG francesa els transportés a França. Les entrevistes amb les 21 nenes i 82 nens (d’un any a deu) indiquen que 85 provenen de localitats de la regió d’Adré i Tiné (a la frontera txado-sudanesa). A més, en les converses amb el personal humanitari, 91 infants s’han referit a un entorn familiar constituït per un mínim d’un parent adult. Això contradiu els responsables de l’ONG francesa, que asseguren que són orfes del conflicte de Darfur. L’ACNUR ha afegit divendres que si es confirma que els infants no són orfes, s’estarà davant d’un cas de segrest.

Divuit detinguts

Un jutge del Txad va imputar dimarts els divuit detinguts per aquest presumpte cas de segrest de menors. Els nou francesos (sis membres d’Arche de Zoé i tres periodistes) són acusats de segrest i de frau; els altres, dos ciutadans del Txad i set tripulants de l’avió que havia de portar els infants a França, són acusats de complicitat. Entre els tripulants hi ha tres catalans.

El Congo suspèn les adopcions internacionals

Mentrestant, les autoritats de la República de Congo ha suspès preventivament totes les adopcions internacionals arran de l’escàndol pel presumpte intent de segrest de 103 menors al Txad. També han advertit que investigarien la situació dels menors congolesos adoptats a l’estat espanyol. Això pot afectar el procés adoptiu obert el 2006 per sis famílies catalanes, que esperen infants d’aquell país. Van començar els tràmits d’adopció al Congo l’estiu del 2006 juntament amb dotze famílies més, que també van veure com s’alentia el procés per motius burocràtics entre la Generalitat, el govern congolès i l’entitat mitjancera.

Enllaços
VilaWeb Catalunya Nord: Quatre famílies nord-catalanes concernides per l’afer del Txad.
Europa Press: L’Elisi considera ‘un signe encoratjador’ les últimes declaracions del president de Txad.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any