S’ha mort Modest Cuixart, fundador de Dau al Set

  • És considerat un dels pintors insígnia de l'avantguarda catalana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.10.2007 - 10:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pintor Modest Cuixart (Barcelona, 1925) s’ha mort avui a la matinada als vuitanta-un any a Palafrugell (Baix Empordà), on residia de feia anys. Cuixart havia excel·lit en en l’expressionisme i en l’art abstracte. Cofundador del moviment avantguardista Dau al Set (1948), ensems amb Antoni Tàpies, Joan Brossa, Joan Ponç, Arnau Puig i Joan Josep Tharrats, havia rebut, entre més distincions, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Clau d’Or de la Ciutat de Barcelona.També havia rebut el Premi Internacional de Pintura de la V Bienal de Sao Paulo (Brasil) i el Premi de Pintura Abstracta de Lausana (Suïssa).

Cuixart havia exposat pertot arreu del món: al Guggenheim Museum de Nova York, al Museo Nacional de Arte de Mèxic, als museus d’art modern de Munic i de Tòquio, i a la Tate Gallery de Londres. La seva obra consta, principalment, de figures femenines i de representacions de la natura.

Avui a la tarda s’obrirà la capella ardent i demà es faran els funerals, a l’església de Sant Martí de Palafrugell, segons que ha fet saber el batlle de la població a Catalunya Informació. A més, l’ajuntament palafrugellenc ha decretat tres dies de dol.

Es dóna el cas que, a la Fundació Vila Casas de Palafrugell mateix, hi ha exposada des del 29 de setembre una part de l’obra de Cuixart. L’exposició, titulada ‘Modest Cuixart, el desig de la forma’, restarà oberta fins el maig de l’any vinent.

(Fotografies: primera i segona, Modest Cuixart; tercera, l’obra ‘Maascro’, 1949; quarta, ‘Nemesius Hals’, 1993.)

Enllaços
Web de la Fundació Cuixart.
Viquipèdia: Modest Cuixart.
Informació sobre Dau al Set.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any