El govern basc considera que el judici contra Ibarretxe és un procés contra tota la societat

  • El TSJPB obre judici oral contra el cap del govern i dos dirigents socialistes per haver-se reunit amb Batasuna

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2007 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha obert judici oral contra el cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, els representants del PSE, Patxi López i Rodolfo Ares, i cinc dirigents de Batasuna. El motiu: haver-se reunit durant l’alto-el-foc d’ETA. El jutge que instrueix el cas, Roberto Sáiz, considera que les reunions poden constituir un delicte de desobediència perquè Batasuna és una formació il·legalitzada.El jutge considera autors d’un delicte de desobediència els cinc membres de Batasuna (Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria, Juan José Petrikorena, Pernando Barrena i Olatz Dañobeitia) i cooperants d’aquest delicte Ibarretxe, López i Ares.

Dret al diàleg

Ibarretxe ja ha declarat en dues ocasions al TSJPB com a imputat per haver-se reunit amb Batasuna el 19 d’abril del 2006 (poc després de la declaració d’alto-el-foc d’ETA) i el 22 de gener d’enguany (poc després de l’atemptat de Barajas, quan ETA encara no havia anunciat formalment el trencament de l’alto-el-foc).

El cap del govern basc sempre ha reclamat el dret de dialogar amb l’esquerra abertzale i, en conseqüència, ha demanat reiteradament que s’arxivi aquesta causa. Ara, però, per primera vegada, serà jutjat i s’haurà d’asseure al banc dels acusats. S’encara a una pena de dos anys de presó.

Per la seva banda, els representants del PSE es van reunir amb dirigents de Batasuna el 6 de juliol del 2006.

Propers passos

Ara el jutge ha donat tres dies a la fiscalia per decidir si presenta acusació o si demana el sobreseïment del cas, com ha fet en altres ocasions. El Ministeri Fiscal ha considerat fins ara que amb l’única acusació popular exercida pel Fòrum d’Èrmua i el col·lectiu Dignitat i Justícia no n’hi ha prou per obrir judici oral, perquè no hi ha acusació pública. Un argument que ara el jutge ha desestimat.

Els acusats tindran deu dies per presentar els escrits de defensa.

Reacció del govern basc i els partits

La portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha afirmat que el judici no serà només contra el president basc, sinó contra la societat basca, i la seva voluntat majoritària d’aconseguir la pau. Així mateix, Azkarate considera que la decisió del TSJPB té un impuls polític, i ha recordat que va en contra de la doctrina del Tribunal Suprem sobre reunions amb Batasuna.

Per la seva banda, el portaveu de l’executiva del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat que la decisió del TSJPB aprofundeix el descrèdit de la justícia, i considera que es tracta d’un judici polític. Per tot això, Urkullu ha assegurat que el PNB hi respondrà democràticament.

El PSE ha avançat que demanarà l’arxivament de la causa contra Patxi López i Rodolfo Ares, perquè diu que no es pot jutjar només a qui està acusat per l’acusació popular.

Enllaços
Ordre del Tribunal Superior de Justícia del País Basc.
El TSJPV ordena la apertura del juicio oral contra Ibarretxe y dirigentes del PSE y Batasuna.
El juez ordena la apertura del juicio oral contra el lehendakari, López y Ares por reunirse con Batasuna.
Ibarretxe y Patxi López serán juzgados por un presunto delito de desobediencia por reunirse con Batasuna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any