Zapatero assumeix en públic que, la culpa de la crisi del TGV, la té el govern espanyol

  • Ratifica la confiança absoluta en la ministra de Foment · Manifestació de protesta contra el caos de Renfe demà a Barcelona · Ahir al matí hi hagué un nou esvoranc

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2007 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol ha visitat avui per sorpresa les obres del TGV a Bellvitge, un dels trams més afectats pels problemes que hi ha hagut les darreres setmanes. José Luís Rodríguez Zapatero ha admès els errors en la construcció del tram entre l’Hospitalet i Sants, que ha provocat la paralització de part del servei de rodalia. I ha assumit, per primera vegada, la responsabilitat del govern espanyol en tant que és una obra encarregada per aquest.Després de visitar la zona on es produí l’esvoranc divendres passat, el president espanyol, acompanyat del de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, s’ha reunit amb els batlles afectats, que passaran a formar part del centre de coordinació de la crisi de rodalia. Entre les prioritats que hores d’ara hi ha damunt de la taula hi ha la de garantir la seguretat dels veïns i dels treballadors de l’obra, reprendre el servei de rodalia de Renfe i, en darrer lloc, l’arribada del TGV a la ciutat de Barcelona.

Zapatero ha reiterat que confia plenament en l’actual ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i que no té previst cap cessament. Recordem que el president espanyol té previst de comparèixer al Congrés, dimecres vinent, per explicar les incidències de les darreres setmanes en el darrer tram de les obres del TGV.

Aquest matí ha aparegut un nou esvoranc a l’Hospitalet de Llobregat, concretament a l’avinguda d’Amèrica, molt pròxima a l’indret on s’ha fet la reunió entre representants del govern espanyol, el català i els ajuntaments afectats.

Reaccions polítiques

La visita del president espanyol no ha agradat els partits catalans. El president de CiU, Artur Mas, ha criticat que Zapatero hagi vingut a Catalunya diumenge i no pas dilluns, per conèixer en directe les conseqüències del caos de rodalia. Mas ha dit que assumint les responsabilitats no n’hi ha prou i que s’ha d’explicar als ciutadans que passarà durant les pròximes setmanes. El secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, ha qualificat la visita d’electoral i ha lamentat que les decisions sobre les grans infrastructures no es preguin ací i que la Generalitat no tingui cap control. El portaveu d’Iniciativa al Congrés, Joan Herrera, ha demanat al president espanyol que posi data a la represa del servei de rodalia suspès des del cap de setmana passat, i ha dit que és nefast i d’una gran irresponsabilitat que es mantingui en el càrrec la ministra de Foment.

Indignació dels ciutadans

La indignació pel caos del servei de rodalia de Renfe ha fet que agafi volada la convocatòria de concentració demà, a les set del vespre, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. La plataforma Ave pel Litoral i la plataforma Pel Dret de Decidir, per exemple, s’hin ha afegit. Ahir mateix, el secretari d’estat d’Infrastructures, Víctor Morlan, no s’atrevia a fixar una data per a la represa del servei, suspès des de dissabte passat i agreujat per l’esvoranc que es va produir divendres a l’estació de Bellvitge. Així doncs, la setmana vinent encara es mantindrà el servei d’autobusos que substitueixen les línies de rodalia tancades.

Morlán va dir que es primarà la seguretat i que no es volen córrer més riscos. Quant a la situació de l’empresa constructora, va reconèixer que no s’ha rescindit el contracte amb OHL. Ara bé, sí que s’han imposat condicions encaminades a garantir la seguretat i restablir al més aviat possible el servei de rodalia, especialment arran del nou esvoranc que afectà l’estació de Bellvitge. En aquest sentit, dues empreses especialitzades en la impermeabilització de terrenys s’afegiran a les obres dilluns mateix.

Enllaços
Informació de Renfe sobre el pla de transport alternatiu.
Pàgina d’Adif sobre l’arribada del TGV a Barcelona.
El Punt: Foment manté l’empresa de l’obra del TAV però li pren el control dels treballs.
Comunicat de la Plataforma pel Dret de Decidir arran de la manifestació de dilluns.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any