L’Ajuntament de Mollet retirarà la medalla concedida a Franco

VilaWeb
Redacció
12.06.2001 - 04:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alcaldessa de Mollet, Montserrat Tura (PSC), retirarà la medalla que l’ajuntament va concedir a Francisco Franco el 1969, com ha demanat IC-V. Tura comprovarà abans si el PSUC ja va revocar la decisió quan va governar la ciutat entre el 1979 i el 1987

Els socis ecosocialistes del govern municipal volen que l’Ajuntament de Mollet retiri la medalla d’or de la ciutat concedida al dictador Franco

Jesús M. Carrasco, President d’IC-V de Mollet, ha anunciat que la seva formació presentarà una proposta per a que l’Ajuntament de Mollet (PSC + IC-V), revoqui un acord de 1969, pel qual es va concedir la primera medalla d’or de la ciutat al dictador Francisco Franco.

El President d’IC-V de Mollet, ha explicat que “cal que es revoqui aquell acord, perquè és tracta d’una anomalia històrica, fruit d’un decret del Governador Civil d’un règim totalitari, assumit per una corporació municipal triada a dit”. Per a Carrasco, “la medalla d’or de la ciutat, màxima distinció del nostre municipi, ha d’estar vinculada sempre als valors de la democràcia, la llibertat, el progrés i la tolerància, i no hauria d’haver estat mai utilitzada per a la vanaglòria d’un dictador imposat per la força de les armes”.

El responsable ecosocialista molletà vol “que es facin les gestions adients per a que la medalla retorni, al seus propietaris, el poble de Mollet, i per a que aquesta sigui reatorgada, simbòlicament, a la memòria de tots els molletans i molletanes que van lluitar contra la dictadura i per la democràcia i la llibertat”.

Mollet del Vallès va concedir a Franco, ara fa 32 anys, la primera medalla d’or de la ciutat, per ordre del Governador civil, Tomàs Pelayo Ros, que va instar a tots els ajuntaments a homenatjar el dictador en commemoració dels 30 anys del “triomf de la sublevació feixista”.

La “Corporación Municipal de la villa de Mollet del Vallés” presidida per Fermín Jaurrieta Gallego, va adoptar l’acord el 1 d’abril de 1969. La medalla que es va lliurar a Franco, era una reproducció de l’escut de la vila adornat amb brillants. Va ser lliurada al dictador en una audiència concedida el 7 de gener de 1970, al Palacio del Pardo de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any