Trenta anys del ‘Ja sóc aquí’

  • Un acte al Palau de la Generalitat recordarà la tornada de Tarradellas i la recuperació de l'autogovern

VilaWeb
Redacció
23.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa trenta anys que Josep Tarradellas tornà a Catalunya després d’un llarg exili i, davant milers de persones congregades a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, pronuncià la famosa frase ‘Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí’. Feia poques setmanes que un decret llei havia restablert provisionalment la Generalitat, i el retorn de Tarradellas significava la restauració de l’autogovern. Aquell acte fou l’únic de restauració de la legitimitat republicana en tota la transició.Tarradellas, membre fundador d’ERC, que hagué de deixar el país el 1939, al final de la guerra del 36, passà la major part de l’exili a prop de Tours (França). El 1954 fou elegit president de la Generalitat en substitució de Josep Irla, i fins després de la mort de Franco no van començar les negociacions per a fer possible el seu retorn. El juny del 1977 Tarradellas va anar a Madrid per entrevistar-se amb l’aleshores president del govern espanyol, Adolfo Suárez. Finalment, el dia 23 d’octubre va arribar a Barcelona, l’endemà va prendre possessió del càrrec i va nomenar un consell executiu: era el primer president del postfranquisme.

Homenatge

Per commemorar la tornada de Tarradellas i els trenta anys ininterromputs d’autogovern, l’executiu català ha organitzat un acte d’homenatge que es farà avui (a les 19.00) al Palau de la Generalitat. Hi participaran el fill de Tarradellas i alguns consellers d’aquell primer govern, com Jordi Pujol (que el va succeir l’any 1980), Josep M. Bricall o Josep M. Triginer.

També avui, el consell executiu aprovarà el canvi de nom del Saló Daurat, seu del consell de govern, que s’anomenarà Saló Tarradellas.

Enllaços
Viquipèdia: Josep Tarradellas.
Biografia de Tarradellas a l’Enciclopèdia Interactiva d’ERC.
Diari de l’Escola: Trenta anys del ‘Ja sóc aquí’.
Informació de l’exposició ‘1977. Ja som aquí! Memòria d’EFE’ que es pot visitar al Palau Robert de Barcelona fins al 2 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any