La militància avala la direcció d’ERC, però l’adverteix sobre el pacte de govern

  • La ponència oficial, aprovada per àmplia majoria · L'esmena per renegociar el pacte de govern obté un 43% dels vots

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.10.2007 - 20:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La votació de la ponència oficial (pdf) de la Conferència Nacional d’Esquerra ha superat amb facilitat la votació final, amb un 83% de vots a favor, un 12% en contra i un 5% de vots en blanc. La ponència alternativa de Reagrupament.cat era refusada amb un 68,7% de vots contraris, un 22,3% de vots favorables i un 9% de vots en blanc. En canvi, la proposta d’Esquerra Independentista de renegociar el pacte de govern ha rebut un suport considerable.En efecte, l’esmena del col·lectiu encapçalat per Uriel Bertran ha aconseguit un 43% de suport. Dels 1.909 vots emesos, l’esmena ha obtingut 818 vots a favor, 931 en contra (48%) i 160 vots en blanc (11%). Bertran ha qualificat aquesta votació d’empat tècnic, que la direcció haurà de tenir en compte: ‘És un reflex clar del que demana la militància, que vol anar un pas més endavant’, i ha conclòs que confia que l’executiva esmeni allò que cal esmenar. La portaveu d’ERC i membre de l’executiva Marina Llansana ha reconegut que el percentatge de vots aconseguit per aquesta esmena era significatiu, que la direcció escoltaria el missatge i que analitzaria les conseqüències d’aquest resultat a la pròxima reunió de la permanent, que serà dilluns.

‘L’electorat reclama coherència’

Entre més coses, l’esmena, que ha quedat a un centenar de vots de ser aprovada, diu: ‘L’acord de govern es va tancar amb precipitació i sense incorporar cap dels elements que ens van portar a demanar el no a l’estatut: un nou model de finançament, el traspàs d’aeroports, trens i les competències en immigració; o una nova llei de política lingüística i l’oposició a la MAT i a l Quart Cinturó. Això ha desencisat el nostre electorat que reclama coherència. L’acord no pot consistir només a gestionar l’estatut retallat, perquè no servirà per fer progressar el país ha d’incorporar, en justícia, aquests elements de l’agenda política d’esquerra’

En canvi, el president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ha tingut en compte els percentatges de vot aconseguits per l’esmena a la totalitat del sector crític de Carretero ni per l’esmena parcial defensada per Uriel Bertran en el discurs de cloenda. Referint-se als números aconseguits per la ponència oficial, ha dit: ‘Aquest 18% és legítim, però el 82%, que és la majoria, també, perquè una cosa no treu l’altra’, ha dit Carod. El president republicà ha subratllat que la direcció sabria atendre les veus crítiques, però ha insistit que calia treballar des del govern per assolir l’objectiu de convocar una consulta popular sobre el dret d’autodeterminació el 2014.

De la seva banda, Joan Carretero ha dit que quedava demostrat que els crítics són molts més que no el 3% a què s’havia referit la direcció i que continuaria treballant amb vista al congrés del partit de l’any vinent, pel qual Reagrupament.cat es plantejarà si presenta una alternativa a l’actual direcció.

Ridao: no podem ser un partit trinxera

Sigui com sigui, la ponència oficial ha quedat aprovada per una clara majoria. Joan Ridao ha defensat el text, i ha dit que ERC no podia ser un partit trinxera ni un front patriòtic, perquè l’estat propi s’havia d’aconseguir des del govern, i això implicava renunciar a una part del programa electoral.

Al començament del discurs, Ridao ha fet autocrítica sobre la definició de la presa de posició sobre l’estatut per part de la direcció. Ha dit que, amb un estatut retallat i amenaçat, amb el desànim per un finançament insuficient i pel mal estat de les infraestructures, l’única sortida possible és la consecució d’un estat propi. En aquest sentit, ha recordat una alta vegada l’horitzó del 2014 per la celebració d’un referèndum que ho faci possible. Perquè, segons ha dit Ridao, aquest objectiu no es podia plantejar a curt termini, d’avui per demà, perquè abans de canviar el marc legal calia canviar la societat. És a dir, que primer cal convèncer una majoria social que faci possible encarar amb garanties una consulta popular. D’aquesta manera, el portaveu republicà ha dit que calia treballar des del govern i des de les institucions, discretament, per la independència.

Enllaços
Ponència oficial (pdf) aprovada a la Conferència Nacional d’ERC i defensa (pdf) que n’ha fet Joan Ridao.
Ponència alternativa de Reagrupament.cat i comunicat d’aquest col·lectiu sobre la Conferència Nacional.
Bloc d’esmenes parcials (pdf) presentades per Esquerra Independentista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any