Pasqual Mollà: ‘Iniciativa del Poble Valencià no és una formació dogmàtica’

  • La nova formació aposta per repetir una coalició amb el Bloc i EUPV amb vista a les eleccions espanyoles

VilaWeb
Redacció
22.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana s’ha fundat un nou partit al País Valencià: Iniciativa del Poble Valencià (IPV), una formació que es defineix d’esquerres, valencianista, i marcadament ecologista (mp3). D’aquí ve que el seu portaveu, Pasqual Mollà, la qualifiqui d’ecosocialista. També diu que IPV es diferencia del PSPV i d’EUPV perquè no és una formació dogmàtica, ans creu de debò en la pluralitat.’Som una esquerra que creu que la pluralitat no és un maldecap, sinó una riquesa, que facilita la comprensió’, declara Mollà (mp3). Una bona part dels impulsors d’IPV provenen d’Esquerra i País, un corrent intern d’EUPV que criticava la direcció per autoritària i més coses.

Un espai electoral d’entre el 10-15%

Ara, Iniciativa del Poble Valencià creu que l’espai electoral pel qual haurà de competir amb EUPV i el Bloc és reduït, d’un 10% a un 15% dels votants. Per tant, Mollà considera molt important que els partits de l’esquerra valencianista continuïn col·laborant i propugna ‘una plataforma electoral que aplegui els grups del Compromís’ a les eleccions espanyoles de l’any vinent. Pel portaveu d’IPV fóra un error molt greu que els partits del Compromís es presentessin per separat, oimés tenint en compte que, a València i a Alacant, hi preval el bipartidisme.

Segons Mollà, la coalició electoral de les eleccions espanyoles hauria d’incloure l’esquerra clàssica postcomunista, els sectors ecosocialistes, el nacionalisme progressista i l’ecologisme polític.

Per una altra banda, segons el portaveu d’IPV la formació del nou partit no debilitarà pas la coalició de Compromís, ans la reforçarà, perquè les dues diputades expulsades d’EUPV, Mireia Mollà i Mònica Oltra, tindran ara una ‘sòlida estructura de partit’ al darrere.

Col·laboració amb ICV

Mollà ha explicat que IPV mantenia molt bones relacions amb un partit homòleg del Principat, Iniciativa per Catalunya, que també es diu ecosocialista. I que volien compartir estratègies i polítiques. Sobre les relacions amb EUPV, Mollà compta que seran difícils, per molt que IPV permeti la doble militància amb la formació dirigida per Glòria Marcos.

La fissura entre EiP i la direcció d’EUPV

Les relacions entre Esquerra i País (EiP) amb la direcció del partit es van trencar a mitjan setembre, quan foren expulsades les diputades d’EiP Mireia Mollà i Mònica Oltra. Les diputades havien proposat un representant del grup a RTVV diferent del proposat per la síndica del grup, Glòria Marcos, i havien substituït Marcos en qualitat de síndica. Amb això havien vulnerat els acords signats per la coalició Compromís pel País Valencià, segons la direcció.

En aquest vídeo de VilaWeb s’exposen els principals punts de discrepància entre el sector de Glòria Marcos i Esquerra i País.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any